Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Asociaţia Moaşelor Independente cere redeschiderea programelor de educaţie şi formare

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 5 octombrie 2022, ora 16:48

Asociaţia Moaşelor Independente solicită ministrului Sănătăţii redeschiderea programelor de educaţie şi formare în cadrul instituţiilor de învăţământ medical, existând riscul de extincție a profesiei.

Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) solicită, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical.

moase-sugar

În scrisoare se arată că această specializare a fost desfiinţată din centrele universitare din ţară şi că România este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă, deşi ţara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa.

În prezent, există un singur program de educaţie pentru moaşe la nivel naţional, în cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deşi înregistrează cele mai înalte rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa, este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă (avem sub 500 de persoane licenţiate ca moaşă, numărul fiind în scădere)”, se spune în scrisoarea deschisă.

Sistemele de sănătate ale ţărilor nordice, spre exemplu, deţinătoarele celor mai favorabili indici de sănătate reproductivă, consideră moaşa pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă şi atribuie o atenţie deosebită dezvoltării acestei profesii.

Prin urmare, considerăm că este esenţial să redeschideţi programele de educaţie şi formare a moaşelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu aceşti specialişti, fapt care va determina o creştere a calităţii îngrijirilor acordate în domeniul sănătăţii materno-infantile, precum şi o scădere a complicaţiilor şi a intervenţiilor inutile şi, implicit, va reduce şi costurile în sistemul de sănătate românesc”, se subliniază în scrisoare.

În document se mai arată că profesia de moaşă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităţilor conform legii, în mod autonom, fără ca acestea să fie condiționate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislaţiei europene în domeniu.

Însă, în prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moaşa îşi exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripţia medicului sau cu condiţia ca un medic să poată interveni în orice moment şi, astfel, autonomia şi independenţa activităţilor profesiei de moaşă nu mai există”, se arată.

AMI a transmis în iunie 2022 observaţii şi sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătăţii, prin care sugerează modificarea şi completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns, se mai arată în comunicat.

Poştaşii vor livra la domiciliu brăţara Butonul Roşu, salvatoare de vieți

Etichete: asociatia moaselor independente scrisoare deschisa redeschidere programe educatie si formare institutii invatamant medical extinctie profesie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC