Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în ţările dezvoltate economic. Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul anual, aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară. Principala cauză de deces cardiovascular este hipertensiunea arterială (HTA). (...)
 "> Asociaţia Română de Hipertensiune la început de drum - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Asociaţia Română de Hipertensiune la început de drum

de Prof. dr. Maria DOROBANŢU - aug. 5 2011
Asociaţia Română de Hipertensiune la început de drum

   Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în ţările dezvoltate economic. Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul anual, aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară. Principala cauză de deces cardiovascular este hipertensiunea arterială (HTA). (...)

 

   Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de mortalitate în ţările dezvoltate economic. Se apreciază că din totalul de 55 milioane de decese înregistrate pe întreg globul anual, aproximativ 30% sunt decese de cauză cardiovasculară. Principala cauză de deces cardiovascular este hipertensiunea arterială (HTA).
   În etapa actuală, în care condiţionarea genică a patologiei cardiovasculare este în curs de descifrare, cea mai eficientă abordare terapeutică o reprezintă intervenţia asupra factorilor de risc majori şi modificabili. Dintre aceştia, hipertensiunea arterială are prevalenţa cea mai ridicată şi unul dintre cele mai importante efecte asupra morbidităţii şi mortalităţii cardiovasculare, fiind recunoscută ca factor de risc pentru dezvoltarea tuturor manifestărilor aterosclerozei.
   În România, prevalenţa hipertensiunii arteriale se situează la valori comparabile cu acelea înregistrate în Europa. Astfel, în studiul SEPHAR I, efectuat în 2005, primul studiu epidemiologic reprezentativ pentru populaţia adultă a ţării noastre, prevalenţa HTA a atins valori de 40,1%, din care aproape jumătate erau pacienţi nou diagnosticaţi.
   Dat fiind faptul că HTA reprezintă o problemă de sănătate publică în România, problemă cu care se confruntă medici din specialităţi diverse (cardiologi, internişti, neurologi, nefrologi, diabetologi, medici de familie, endocrinologi, ginecologi, pediatri), s-a născut iniţiativa de a crea Asociaţia Română de Hipertensiune (ARH).
   Astfel, la 30 iunie 2011 a fost înfiinţată Asociaţia Română de Hipertensiune ca organizaţie ştiinţifică a medicilor cardiologi, internişti, neurologi, nefrologi, diabetologi, a medicilor familie şi a rezidenţilor din aceste specialităţi, înregistrată ca persoană juridică (nr. dosar 24.098/299/2011). În Asociaţie sunt invitaţi să participe medici din toate aceste specialităţi, cu scopul unui management cât mai corect al pacientului hipertensiv.
   Asociaţia Română de Hipertensiune are următoarele obiective: • depistarea, evaluarea şi tratamentul hipertensiunii arteriale în vederea reducerii impactului negativ al acesteia asupra stării de sănătate a populaţiei din România • dezvoltarea activităţilor de prevenţie a HTA şi a complicaţiilor acesteia • stimularea şi promovarea cercetării ştiinţifice în domeniul fundamental, clinic, epidemiologic şi preventiv • creşterea continuă a nivelului ştiinţific al membrilor Asociaţiei • sprijinirea aplicaţiilor pentru obţinerea titlului de specialist european în hipertensiune pentru medicii români • încurajarea dezvoltării în România de centre de excelenţă ale Societăţii Europene de Hipertensiune • educaţia sanitară a populaţiei în vederea depistării HTA şi tratamentului corect al acesteia.
   La prima întâlnire a bordului ARH, a fost ales primul birou al consiliului de conducere, compus din: prof. dr. Maria Dorobanţu – preşedinte; prof. dr. Eduard Apetrei – preşedinte de onoare; dr. Roxana Darabont – secretar; dr. Elisabeta Bădilă – trezorier.
   Din boardul Asociaţiei Române de Hipertensiune mai fac parte: prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, prof. dr. Ion-Victor Bruckner, prof. dr. Radu Lichiardopol, prof. dr. Cezar-Eugen Macarie, prof. dr. Mircea Penescu, prof. dr. Mariana Rădoi, prof. dr. Horia Bălan, conf. dr. Adalbert Schiller, conf. dr. Cristina Tiu, dr. Rodica Tănăsescu. 
   La întâlnire s-a prefigurat strategia Asociaţiei Române de Hipertensiune, hotărându-se şi organizarea primei manifestări a Asociaţiei, care va avea loc în perioada 21–23 iunie 2012, la Iaşi.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe