Newsflash
Știri

Aspirină, fracturi și salarii

de Dr. A. M. - iul. 1 2016
Aspirină, fracturi și salarii
     Lunea aceasta, un grup de la Brigham and Women’s Hospital, spital din Boston afiliat Universității Harvard, a lansat o aplicație gratuită pentru mobil (deocamdată doar pentru iphone și ipad), menită să-i ajute pe clinicieni să identifice pacienții care ar putea beneficia de administrarea de aspirină în doză mică (75–81 mg/zi) pentru prevenția bolii cardiovasculare aterosclerotice. Aspirin Guide, cum se intitulează noul app, folosește algoritmi predefiniți pentru a calcula raportul beneficiu/risc (dat fiind riscul de sângerare gastrointestinală la pacienții care primesc aspirină). Noua aplicație calculează riscul cardiovascular pe zece ani (de boală aterosclerotică și de accident vascular cerebral) și oferă opțiunea de a trimite un rezumat al procesului decizional la adresa de e-mail a pacientului. Dovezile existente se limitează însă la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, astfel că aplicația nu este recomandată în afara acestui interval de vârstă.
 
     Algoritmul utilizat de noua aplicație este cât se poate de adus la zi. Simultan cu lansarea Aspirin Guide, același grup de la BWH/Harvard a publicat în JAMA Internal Medicine un articol de tip review având ca temă „Aspirina pentru prevenția primară a bolii cardiovasculare aterosclerotice. Progrese în diagnostic și tratament“. Pentru a facilita utilizarea clinică a noilor concluzii și pentru a cântări cât mai bine riscurile și beneficiile tratamentului cu aspirină în doză mică, universitarii bostonieni oferă astfel un instrument de calcul bazat pe telefonul mobil, altfel nelipsit din orice cabinet medical.

 

     La fiecare trei minute și 24 de secunde, un australian suferă o fractură ca urmare a unei afectări a sănătății osoase. Anul acesta, de pildă, se estimează că peste 155 de mii de oameni (dintr-o populație de 23 de milioane) vor suferi o fractură. Datele provin din Australian Burden of Disease Study, o cercetare amplă, realizată în urmă cu cinci ani, ale cărei rezultate au fost comunicate de curând de Institutul australian de sănătate și bunăstare (un fel de INSP, dar pe bune, nu doar cu numele). Cotidianul Canberra Times, care citează rezultatele, mai scrie că, în deceniul 2012–2022, costul fracturilor va fi de 33,6 miliarde de dolari australieni (peste 20 de miliarde de euro) și se estimează că 6,2 milioane de persoane cu vârsta peste 50 de ani vor suferi de osteoporoză, cu 31% mai mult decât în 2012.

     Rusia ar putea elimina interdicția legală adresată persoanelor HIV-pozitive de a intra pe teritoriul său, anunță Russia Today, postul tv finanțat de Kremlin. Știrea o citează pe Veronika Skvortsova (foto), ministrul rus al sănătății, care a făcut această declarație la o reuniune de HIV/SIDA desfășurată la ONU. Rusia a slăbit un pic interdicția amintită, în cursul anului trecut permițând intrarea și rezidența străinilor infectați cu HIV, cu condiția ca aceștia să fie înrudiți cu cetățeni ai Federației Ruse. Oricum, nu este foarte clar cine pe cine protejează cu o astfel de măsură, câtă vreme Rusia înregistra, la începutul lui 2016, cea mai mare prevalență a infecției cu HIV din întreaga Europă, cu excepția Estoniei. Aproximativ 1% din cetățenii ruși sunt infectați cu HIV și doar 30% din ei primesc tratamentul antiretroviral, care limitează drastic transmiterea infecției, conform unei analize publicate în ianuarie de cotidianul britanic Independent.
 

     Guvernul maghiar a anunțat că va mări cu 40% salariile medicilor și farmaciștilor, în următorii doi ani, într-un efort de a stopa exodul cadrelor medicale către vestul Europei, anunță France Press. Profesioniștii din sănătate ar urma să primească anul acesta o creștere salarială cuprinsă între 50.000 și 107.000 de forinți (aproximativ 160–340 de euro), o alta similară fiind programată pentru 2017. Și ceilalți angajați din sistemul de sănătate al micului stat de la granița de vest a României vor primi măriri salariale etapizate, urmând ca veniturile lor să se dubleze până în 2019. Mesajul pe care ministrul ungar al sănătății, Zoltan Balog, dorește să îl transmită celor 100.000 de angajați din sistemul de sănătate este: „Contăm pe voi“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe