Newsflash
Știri

Astăzi este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân

de Dorina Novac - oct. 1 2021
Astăzi este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie. În România, în fiecare an, se depistează peste 6000 de noi cazuri de femei care fac o formă de cancer mamar.

Cancerul de sân nu ține cont de vârstă. Se poate dezvolta cancer mamar și la 20, și la 25, și la 30 de ani, informează reprezentanții reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

cancer de san

În lume, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza cancerului de sân. Iar în Europa, una din opt femei dezvoltă o asemenea maladie de-a lungul vieții.

Statisticile arată că, în România, în fiecare an, se depistează peste 6000 de noi cazuri de femei care fac o formă de cancer mamar. Acest tip de cancer este, de altfel, pe primul loc în ceea ce privește incidența acestei maladii.

În România, peste 90 la sută din cazurile noi sunt diagnosticate în faze avansate ale bolii.

„Cancerul de sân, însă, poate fi vindecat, dacă este descoperit în stadii incipiente (0, I, II). Aceasta presupune existența unui program național de screening. Din păcate, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește screening-ul pentru depistarea cancerului de sân. Doar una din zece femei cu vârstă peste 40 de ani și-a făcut măcar o dată un control pentru depistarea acestei forme de cancer”, au precizat, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Spitalului.

Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu cancer de sân au o rată de vindecare la 5 ani de 95%.

„Pandemia de COVID a îngreunat programele de screening și tratament pentru cancerul de sân în 2020, ceea ce duce in viitor la diagnosticarea bolii într-un stadiu mult prea avansat. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara urmează să devină Centru de Evaluare Națională Certificat pentru asemenea investigații, aici putându-se realiza în acest moment mamografii, biopsii, ecografii mamare, investigații RMN de sân, toate acestea pentru obținerea unui diagnostic complex al patologiei mamare”, se arată în postare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe