Newsflash
Știri

Astmul, un subiect de interes în România

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 8 2018
Astmul, un subiect  de interes în România

Astmul rămâne un subiect de interes în țara noastră, fapt dovedit de rezultatele testării a 347 de persoane, cu ocazia unei conferințe organizate de Societatea Română de Pneumologie (SRP), de Ziua Mondială a Astmului. În urma testării, 46 de români au fost depistați cu probleme pulmonare. Evenimentul a fost organizat pentru al optulea an consecutiv, în preambulul unor activități care au cuprins screeninguri de spirometrie, oferte de spirometrie pentru jurnaliști, talk-show-uri sau prezentări la televiziune și radio.

„Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu – Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii” este sloganul sub care s-a desfășurat campania din România în anul 2018. Ziua Mondială a Astmului este, de fapt, un proiect anual organizat de Global Initiative for Asthma ( GINA) în scopul educării publicului. În weekendul 12–13 mai au avut loc spirometrii gratuite într-un cort special amenajat în Parcul Tineretului din București.

La conferința de presă s-a vorbit despre simptomele bolii, valoarea spirometriei și experiența câștigată în timp de SRP prin organizarea screeningului de spirometrie. Președinta SRP, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, a afirmat că astmul afectează aproape un milion de români și are în prim-plan semne precum tusea, wheezingul, crizele de dispnee paroxistică nocturnă. Au fost semnalați factorii de risc cei mai importanți: alergiile respiratorii, alimentare, infecțiile, expunerea la locul de muncă, poluarea etc.

Deși încă nu există o anchetă națională, se estimează că astmul are o prevalență de 6% în România. În privința poluării, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), împreună cu SRP, a lansat o campanie de conștientizare a calității aerului pe care îl respirăm și a efectelor pe care le are aerul poluat asupra sănătății românilor. Campania s-a desfășurat în perioada 16 aprilie – 6 mai 2018, marcând concomitent „Săptămâna Mondială a Alergiei” (22–28 aprilie 2018).

S-a mai vorbit despre alergiile outdoor şi indoor, amintindu-se de praful din casă și polen, de acarieni și alte particule prezente în casă și afară. S-a abordat și povara afecțiunii la nivel mondial, studiile arătând că: 20% din populația lumii suferă de astm alergic sau rinită alergică; 40% din populația lumii va avea sensibilitate la alergeni până în 2040; 300 de milioane de oameni suferă de astm și se aşteaptă ca numărul lor să crească până la 400 de milioane în 2025; la mai mult de 50% din adulți și 80% din copii, astmul este de natură alergică.

Spirometria ca investigație de rutină a fost detailată de conf. dr. Roxana Nemeș, care a demonstrat ușurința realizării ei, valoarea diagnostică și predictivă a evoluției sub tratament, dar și importanța în monitorizarea bolii la adulți și la copii. A urmat o expunere a rezultatelor de la ultimul screening de spirometrie pentru astm, realizat în anul 2017. Din cele 216 persoane testate și chestionate atunci s-au identificat 22% disfuncții obstructive, deşi 38% din cei care s-au prezentat acuzau dispnee ca prim simptom. Dintre aceștia din urmă, 20% erau deja diagnosticați cu astm. În finalul conferinței de presă, o pacientă cu o formă severă de astm a povestit care au fost pașii pe care i-a urmat și care au ajutat-o să obțină o ameliorare a calității vieții. S-a proiectat și un videoclip legat de poluare și necesitatea de a educa populația, pentru a se evita expunerea la acest nou factor de risc.

Alături de alte inițiative, conferința de presă face parte din seria de proiecte de educație pe care SRP le-a declanșat de-a lungul timpului pentru scurtarea drumului pacient–medic–autorități și pentru ameliorarea depistării și controlului unei afecțiuni cronice despre care se știe că este subdiagnosticată, subevaluată și slab monitorizată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe