Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Astrocitele au rol în învăţare și memorare

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 1 mai 2020

Cele mai abundente celule ale creierului, astrocitele par a avea un rol direct în reglarea circuitelor neuronale ce implică învăţarea și memorarea, conform unui studiu publicat în revista Neuron*.

Astrocitele au rol în învăţare și memorareAstrocitele se găsesc în apropierea neuronilor, ele detectează anumite substanţe eliberate de aceștia și răspund sub acţiunea lor.

În cadrul studiului, realizat pe model animal, cercetătorii susţin că deficitul factorului de transcripţie NFIA, important pentru dezvoltarea astrocitelor, conduce la formarea unor celule cu structură și funcţie alterată.

Chiar și atunci când acest defect genetic este prezent în toate zonele creierului, doar astrocitele din hipocamp sunt sever afectate, cu scăderea capacităţii de a detecta moleculele de semnalizare eliberate de neuroni.

Aceste modificări au fost asociate cu scăderea abilităţii de învăţare și memorare, indicând pentru prima dată rolul astrocitelor în reglarea acestor circuite.

*https://bit.ly/2VHnjTc

Etichete: astrocite neuroni memorare invatare genetica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.