Newsflash
Știri

Atacuri, fraude și erori

de Dr. A. M. - mai 30 2016
Atacuri, fraude și erori
     Odată cu răspândirea tot mai largă a dosarelor electronice de evidență a pacienților și cu implementarea sistemelor naționale în tot mai multe țări, una dintre problemele care se ridică tot mai acut este securitatea datelor colectate. Nu vorbim aici de situația din România, unde întreg sistemul se blochează periodic pentru că nu funcționează serverul central sau pentru că a uitat vreun șef vremelnic să reînnoiască certificatul utilizat la securizarea transmisiei de date – acesta e, desigur, specificul local. Problema reală este că, probabil, și dacă ar exista atacuri informatice și copierea unor date din dosarele electronice ale pacienților români, opinia publică nu ar ajunge să afle, deoarece nu există mecanisme transparente privind controlul și securitatea acestor date.
     Contextul internațional arată însă că principala țintă a cyber-atacurilor nu o mai constituie datele financiare sau cele privind cărțile de credit, ci tocmai datele colectate din sănătate. Un raport realizat de IBM, comentat de site-ul ComputerWeekly.com, arată că domeniul medical a intrat, în 2015, direct pe primul loc în topul primelor cinci vizate de atacurile informatice, top în care nu figura cu doar un an înainte. Explicația? Datele dintr-un dosar medical ajung să se vândă (ilicit) cu până la o mie de dolari, în vreme ce pentru datele unui card de credit nu se oferă mai mult de un dolar. Sistemul este destul de vulnerabil la atacuri, după cum explică un expert IBM referindu-se la sistemul australian: în vreme ce serverul central este bine protejat, nu mai puțin de 8.400 de entități (spitale, farmacii, laboratoare, cabinete) sunt conectate la acesta și pot accesa (fie și parțial) datele pacienților. O altă modalitate de atac informatic constă în blocarea sistemelor de evidență a pacienților utilizate de clinicile mai mici și de cabinete, deblocarea lor făcându-se doar după plata unei răscumpărări. De altfel, aceste centre de practică mai mici sunt și cele mai vulnerabile în fața atacurilor deoarece nu dispun de personal IT specializat și operatorii nu au cunoștințe aprofundate de securitate a datelor și a rețelelor.
     Și, ca și cum atacurile răuvoitorilor nu ar fi suficiente, sunt numeroase exemplele de utilizare defectuoasă a unor date sensibile. De pildă, Departamentul de sănătate mintală și servicii de adicție al satului american Ohio a trimis către aproape 60.000 de persoane aflate în baza lor de date (actuali sau foști pacienți) cărți poștale prin care destinatarii erau anunțați că vor primi chestionare privind satisfacția față de serviciile de sănătate mintală primite. După cum declară directoarea departamentului, citată de Cincinnati Business Courier, persoanele către care s-au trimis acele cărți poștale vor primi acum o nouă corespondență în care va fi explicat incidentul. De data aceasta, în plic.
     Tot în categoria gafelor informatice se înscrie și cea făcută de o clinică londoneză de sănătate sexuală, care, în septembrie 2015, a trimis un newsletter către pacienții cu HIV/SIDA aflați în evidențele clinicii, dar, în loc să treacă adresele acestora la bcc (blind carbon copy), le-a trecut la to (destinatar). În felul acesta, oricare dintre persoanele care au primit mesajul a putut afla statutul seropozitiv al celorlalți destinatari. (Eroarea este una frecventă, mai ales în rândul persoanelor care se ocupă de comunicare fără să aibă o instruire minimă în domeniul corespondenței electronice; Ministerul Sănătății de la noi, de pildă, trece de-a valma toate adresele jurnaliștilor, astfel încât oricine se află pe lista de presă a MS primește nu doar comunicatele ministerului, ci și o listă cu toate adresele de e-mail ale jurnaliștilor din sănătate.) Lunea aceasta, după cum scrie cnet.com, trustul NHS de care ține clinica londoneză respectivă a fost amendat cu 180.000 de lire sterline (aproximativ 230.000 de euro).

 

     Jerry Brown, guvernatorul statului California, a ratificat luna aceasta un pachet de legi care vor crește vârsta minimă la care este permis fumatul de la 18 la 21 de ani, alături de alte măsuri menite să restricționeze utilizarea țigărilor electronice în spațiile publice și să extindă zonele în care fumatul este interzis, după cum scrie Los Angeles Times. California devine astfel al doilea stat american, după Hawaii, în care vârsta legală pentru fumat este de 21 de ani. Alabama, Alaska, New Jersey și Utah au stabilit limita de vârstă la 19 ani, în vreme ce în toate celelalte state și teritorii ale SUA fumatul este permis după împlinirea vârstei de 18 ani.

 

     Tabloidul britanic Daily Express titrează cu litere de o șchioapă, în ediția sa de luni: „Pacienții din ROMÂNIA primesc o protecție MAI BUNĂ împotriva accidentelor vasculare cerebrale decât britanicii“. Dincolo de titlul menit să-l indigneze pe britanicul de rând, articolul arată cum adoptarea anticoagulantelor orale non-vitamina K (NOAC) este lentă și inegal distribuită pe teritoriul Angliei, cu variații interregionale, de la 4,2% la 69,3% din pacienți primind NOAC pentru prevenția accidentelor vasculare cerebrale. Institutul național pentru excelență în sănătate și îngrijiri (NICE) a recomandat încă din 2014 ca NOAC să fie considerate o alternativă la warfarină, pe care medicii să o discute cu pacienții aflați la risc de AVC din cauza fibrilației atriale non-valvulare.

     Baidu, motorul de căutare cel mai utilizat în China, a înregistrat luni o scădere cu 3% a valorii acțiunilor sale pe Nasdaq, după ce autoritățile chineze au impus limite privind numărul și conținutul reclamelor din domeniul sănătății pe care motorul de căutare are dreptul să le afișeze, după cum anunță agenția de știri Reuters. Decizia autorităților vine după ce, în aprilie, s-a declanșat un scandal odată cu moartea studentului Wei Zexi. Acesta, suferind de sarcom sinovial, a căutat pe internet informații legate de un eventual tratament. Una dintre reclamele promovate de Baidu direct în topul căutărilor era pentru un tratament experimental oferit de un spital al poliției din Beijing. După ce familia tânărului a plătit peste 200.000 de yuani (aproximativ 27.000 de euro, o sumă uriașă la standardele din China) pentru tratamentul ineficace, s-a creat o adevărată revoltă în opinia publică din China, ceea ce a obligat autoritățile să înăsprească regulile privind publicitatea online pentru produse destinate sănătății. Conform unor surse citate de agenția China Nouă, Baidu ar fi încasat aproximativ 1,35 miliarde de euro în 2015 doar din publicitatea plătită de spitalele private. Valoarea acțiunilor companiei chineze a scăzut deja cu aproape 14% de la izbucnirea scandalului legat de moartea lui Wei Zexi, iar scenariile cele mai pesimiste indică o posibilă scădere cu 10–15% a veniturilor după apariția noilor reglementări.

 

     Epopeea participării Taiwanului la Adunarea mondială a sănătății a intrat într-o nouă fază după ce invitația OMS a ajuns vinerea trecută la autoritățile de la Taipei. Pe lângă condiția deja acceptată în anii anteriori, ca statul insular să participe în calitate de observator sub numele de „Taipeiul chinezesc“, secretariatul de la Geneva a adăugat anul acesta două noi condiții, după cum scrie site-ul de știrithediplomat.com. Prima este ca participarea să se facă în baza rezoluției ONU din octombrie 1971, prin care guvernul de la Beijing a devenit reprezentantul Chinei la ONU, organizație din care au fost excluși „reprezentanții lui Chiang Kai-shek“. A doua condiție suplimentară este ca Taiwanul să participe în acord cu principiul „O singură China“, susținut de Beijing. Deocamdată, guvernul taiwanez a anunțat că va da curs invitației primite de la OMS, fără a accepta însă noile condiții puse de la Geneva.

 

     Belle Gibson a devenit celebră pentru bătălia sa cu cancerul, dar va rămâne în memorie pentru bătălia sa cu adevărul. Australianca de doar 25 de ani a ținut multă vreme un blog în care descria victoria sa împotriva cancerului prin respingerea tratamentelor convenționale și prin adoptarea unor „remedii naturale“: fructe, legume, practici ayurvedice, terapie craniosacrală, irigații colonice, terapie Gerson. Ca și cum asta nu era de ajuns, ea a afirmat că boala gravă de care suferea ar fi fost declanșată de vaccinul anti-HPV pe care l-ar fi primit. De pe urma unei cărți și a unei aplicații pentru telefoanele mobile, australianca a reușit să câștige peste un milion de dolari, sumă la care s-au adăugat peste 300.000 de dolari primiți în urma unei campanii de caritate. După ce diverse zvonuri au început să circule, la începutul anului trecut, punând sub semnul întrebării povestea ei și modul în care au fost cheltuiți banii strânși în scopuri caritabile, Belle Gibson a ieșit public și a recunoscut, într-un interviu pentru Australian Womenʼs Weekly că toată povestea ei cu cancerul este o făcătură. La un an distanță, agenția pentru protecția consumatorilor din statul australian Victoria a anunțat că a finalizat ancheta privind cazul Annabellei Gibson și că se pregătește să o acționeze pe aceasta în judecată pentru încălcări ale legislației australiene privind protecția consumatorilor. Acestea vizează falsele afirmații privind pretinsul cancer cerebral în stadiu terminal, pretinsa respingere a tratamentelor convenționale în favoarea remediilor naturale, precum și pretinsa donare a câștigurilor către diverse asociații caritabile.

 

     La 1 mai 2016 și-a început activitatea noua agenție de sănătate publică din Franța. Santé publique France va fi un fel de CDC francez și se va ocupa cu: observarea epidemiologică și supravegherea stării de sănătate a populației; monitorizarea riscurilor sanitare ce amenință populația; promovarea sănătății și reducerea riscurilor pentru sănătate; dezvoltarea prevenției și a educației pentru sănătate; pregătirea și răspunsul la amenințări, alerte și crize în sănătate; lansarea alertei sanitare. Noua agenție s-a format prin comasarea a trei entități: Institut de veille sanitaire (INVS), Institut national pour la prévention sanitaire (INPES) și établissement de préparation et de réponse aux urgences sanitaires (EPRUS). Spre deosebire de planurile megalomane ale foștilor conducători liberali din sănătatea românească, de creare a unei „super-agenții“ controlate politic și care să cheltuiască mai mulți bani, proiectul francez prevede deja o primă economie de 14 milioane de euro în urma comasării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe