Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Au fost aprobate pachetele de servicii medicale

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE luni, 26 mai 2014
   Ministerul Sănătăţii a anunţat aprobarea pachetului de servicii medicale de bază şi a contractului-cadru 2014–2015. Prin proiectul de Hotărâre de Guvern, aprobat marţi de Executiv, se propune redefinirea respectivelor pachete de servicii medicale, în conformitate cu angajamentele asumate prin programul de guvernare şi faţă de instituţiile financiare internaţionale. Noutatea adusă de noul pachet de bază, potrivit ministrului sănătăţii, este prevenţia, care „va fi efectuată prin completarea unei riscograme“. Pacienţii asimptomatici până la 39 de ani vor face o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar cei după 40 de ani, anual.
    Noul contract-cadru introduce reglementări privind facturarea electronică şi utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, respectiv, a dosarului electronic de sănătate, de la data implementării lor. În cazul gravidelor, ambele pachete cuprind şi testarea pentru hepatită cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. Medicii de familie şi medicii specialişti din specialităţile clinice vor putea prescrie pentru pacienţii internaţi cu boală cronică confirmată medicamente şi materiale sanitare. Sunt incluse, de asemenea, şi noi măsuri de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru medicina dentară, prin redefinirea unui pachet minimal şi a unuia de bază.
   Pachetul de bază include şi consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2 –, astmul bronşic, boala cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi. A fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice în asistenţa medicală ambulatorie şi de specialitate, precum şi cea privind investigaţiile medicale paraclinice. Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie.
   În asistenţa medicală spitalicească, au fost evidenţiaţi factorii de care trebuie să se ţină cont în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă, criteriile de internare pentru spitalizarea de zi, respectiv, afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi. Spitalele îşi pot completa veniturile prin contractarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu, finanţate din fondul alocat acestor servicii.
   A fost, de asemenea, revizuită lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu. Pentru bolile cronice, medicii pot face mai multe prescripţii lunar, cu maximum şapte medicamente. A fost introdusă prescripţia fracţionată atât pentru numărul de medicamente cât şi pentru cantităţile din fiecare medicament.
   Şi producătorii de medicamente vor putea fi sancţionaţi, potrivit noului contract-cadru, dacă nu asigură prezenţa medicamentelor pe piaţă conform prevederilor legale.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC