Newsflash
Știri

Aurora Dragomirișteanu detaliază cum celulele stem hematopoietice salvează vieți

de Florentina Ionescu - dec. 6 2019
Aurora Dragomirișteanu detaliază cum celulele stem hematopoietice salvează vieți

În România, comparativ cu alte state, sunt doar 67.498 de donatori voluntari înscriși în RNDVCSH (Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice). Celulele stem hematopoietice sunt vitale în cazul pacienților diagnosticați boli hematologice grave, pentru că ele sunt responsabile de formarea celulelor de sânge (leucocite, hematii și trombocite).

Celulele stem sunt „celule-mamă” care nu au preluat încă o funcție specifică. Ele se pot multiplica singure și se pot specializa într-o anumită funcție, înlocuind celulele moarte. Într-un interviu în exclusivitate pentru ziarul „Viața medicală”, dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice București, povestește despre importanța transplantului de celule stem hematopoietice. Acest tip de transplant poate salva viețile pacienților cu cancere ale sângelui.

celule stem transplant

Pentru a avea rezultate bune și pentru a ajuta pacienții, dr. Aurora Dragomirișteanu spune că este vorba, în primul rând, de un traseu care pornește de la medicul de familie, „care îl trimite pe pacient pentru investigații și care trebuie să îl consilieze corect, până la hematologul care îl ia în evidență, îl tratează și care trebuie să trimită – imediat ce boala a intrat în remisie – solicitarea pentru a obține indicația de transplant de la donator neînrudit. Urmează luarea în evidență de către un centru de transplant și începerea procesului de căutare”. 

2019-05-28_Conferinta Doneaza si Salveaza_foto Alex Damian-4096

În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei. De aceea sunt necesare registrele de donatori, pentru a pune laolaltă informații despre donatori din toată lumea și de a crește șansele de vindecare pentru pacienții cu cancere de sânge care nu au alte soluții.

Interviul complet cu dr. Aurora Dragomirișteanu (foto) poate fi citit în „Viața medicală” ce apare la chioșcurile de ziare vineri, 6 decembrie 2019.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com, Deci Se Poate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe