Newsflash
Știri

Autorităţile schiţează Planul naţional de cancer

de Cristina GHIOCA - mar. 19 2021
Autorităţile schiţează Planul naţional de cancer

Cercetarea, inovaţia, inteligenţa artificială, digitalizarea și medicina personalizată ar trebui prioritizate în orice abordare strategică privind cancerul, a subliniat conf. dr. Loreta Păun, într-o dezbatere recentă.

Povara globală a cancerului a ajuns la 19,3 milioane de cazuri și la 10 milioane de decese în anul 2020 la nivel global, comparativ cu 18 milioane de cazuri și 9,6 milioane de decese în 2018, potrivit Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului. Mare parte din această creștere a avut loc în ţări în curs de dezvoltare, inclusiv în România, a punctat conf. dr. Loreta Păun, într-o dezbatere online privind stabilirea unei strategii de combatere a cancerului în ţara noastră. Discuţiile au avut loc la o lună după ce Uniunea Europeană a lansat Planul European pentru Combaterea Cancerului, în valoare de patru miliarde de euro.

„Contextul european este o oportunitate deosebită pentru România. Prevenţia, alături de screening, rămân pilonii fundamentali ai oricărei abordări strategice în ceea ce privește cancerul, dar trebuie acordată prioritate deosebită cercetării, inovării, inteligenţei artificiale, digitalizării și medicinei personalizate”, a subliniat conf. dr. Loreta Păun.

Idei actuale și azi

        Planul naţional de cancer trebuie să respecte termene și obiective foarte clar definite, care să poată fi și asumate, a atras atenţia prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. În opinia sa, planul oncologic întocmit în anul 2016 poate fi adus la zi și folosit, iar obiectivele sale ar trebui coroborate cu posibilităţile europene de finanţare. Potrivit profesorului Achimaș-Cadariu, aceasta este unica oportunitate pe care România o are acum, mai ales în contextul pandemic actual: „O proiecţie pentru anul acesta ar trebui să ţină cont de procentul de pacienţi oncologici care nu au beneficiat de tratamente, și aici nu avem o statistică naţională, dar pornind de la datele auzite de la diverse institute și centre, o treime dintre pacienţi nu au beneficiat de intervenţii chirurgicale și cu atât mai puţin de tratamente sistemice”.

        La rândul său, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a afirmat că statisticile actuale indică nevoia urgentă de actualizare a planului din 2016 și includerea oncologiei ca domeniu prioritar în Strategia Naţională de Sănătate 2021-2027: „Există un proiect european prin care avem oportunitatea de a aduce lângă noi experţi, inclusiv internaţionali, pentru [a crea] o nouă versiune a strategiei naţionale de sănătate. Avem oportunitatea, în momentul acesta, să lucrăm la o Strategie naţională de sănătate și la un plan naţional de cancer”.

Elemente interconectate

        România are într-adevăr nevoie de un plan naţional de cancer, dar, în primul rând, de un registru naţional de cancer, în care să existe „partea de screening, diagnostic de etapă, tratament, monitorizare, follow-up”, este de părere prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Un alt aspect important, în opinia sa, este accesabilitatea testelor de imunohistochimie: „Componenta de imunohistochimie este pusă la punct, însă accesul la aceste tehnici este limitat. Dacă vrem să avem un diagnostic cât se poate de clar și să facem terapie personalizată, avem nevoie de aceste tehnici”.

        Fără resurse umane calificate, suficiente și distribuite echilibrat la nivel naţional, toate celelalte elemente nu vor fi operaţionale, crede prof. dr. Alexandru Rafila: „Accesul la medicii oncologi de chimioterapie, radioterapie este destul de limitat și sunt multe zone din ţară descoperite. O politică de resurse umane de pregătire și oferire de condiţii de muncă atrăgătoare este esenţială pentru un plan naţional de control al cancerului încununat de succes”. Totodată, consideră prof. dr. Maria Puiu, acesta ar trebui să aibă în vedere problema particulară a cancerelor rare și să fie construit în paralel cu Planul European de Combatere a Cancerului.

  • Numărul pacienţilor cu cancer din Europa a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani.
  • În anul 2020, în România s-au înregistrat 98.886 de cazuri noi de cancer și 54.486 de decese din cauze oncologice.
  • În 2020, cel mai des întâlnite cancere au fost cele de plămâni, de sân, de prostată, de colon și de vezică urinară.
  • Rata de supravieţuire la 5 ani a pacienților cu cancer din România este la jumătate faţă de alte state europene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe