Newsflash
Știri

Avem nevoie urgent de asistenţi medicali

de Dorina Novac - mai 13 2022
Avem nevoie urgent de asistenţi medicali

România are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani generate de îmbătrânirea populaţiei și de deteriorarea accentuată a sănătăţii categoriilor vulnerabile, în special copii și bătrâni, potrivit unui studiu recent.

asistenta

Migraţia cadrelor me­dicale către străinătate a determinat intrarea situaţiei asistenţei medicale din România într-o zonă de risc sanitar, este concluzia studiului Frames realizat la iniţiativa Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” din București. Pe fondul acestor probleme, România are nevoie urgentă de un plan naţional de pregătire în zona asistenţei medicale.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în România lucrau, în 2020, 137.589 de asistenţi medicali cu pregătire medie, cu 18.000 mai mulţi decât în 2015. Acestora li se adaugă alţi peste 16.784 de asistenţi medicali cu studii superioare. Iar datele Eurostat subliniază că, în pofida creșterii numărului de angajaţi în ultimul deceniu, numărul de medici și asistenţi medicali rămâne cu mult sub mediile UE.

În 2019, existau 3,2 medici practicanţi la 1.000 de locuitori, acest raport fiind unul dintre cele mai scăzute din UE (media UE fiind de 3,9) și 7,5 asistenţi medicali la 1.000 de locuitori (media UE fiind de 8,4).

Pandemia a înrăutăţit starea forţei de muncă

De asemenea, potrivit studiului privind situaţia asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice din România, realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, în ultimii 23 de ani, numărul asistenţilor medicali a scăzut cu 25%, în timp ce numărul pacienţilor a crescut cu 12%.

În prezent, numărul asistenţilor medicali plecaţi la muncă în străinătate s-ar putea situa în jurul cifrei de 100.000, România fiind, probabil, cel mai mare furnizor de asistenţi medicali de pe piaţa muncii europene. În aceste condiţii, sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistenţi medicali de până acum.

Un raport al Consiliului Internaţional al Asistenţilor arată că pandemia de COVID-19 a înrăutăţit mult starea fragilă a forţei de muncă globale în ceea ce privește asistenţa medicală. Raportul sugerează că va fi nevoie de aproximativ 13 milioane de asistenţi medicali suplimentari în următorul deceniu, aproape jumătate din forţa de muncă actuală, de 28 de milioane.

Nevoia de asistenţi medicali mai ales în mediul rural este semnificativă. Sunt zeci de judeţe în ţară unde, din cauza lipsei de personal, sistemul medical este aproape paralizat, mai ales în zona de prevenţie, arată studiul Frames.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe