Newsflash
Știri

Avem prea puţine centre dedicate trombectomiilor

de Cristina GHIOCA - sept. 16 2022
Avem prea puţine centre dedicate trombectomiilor

România are în prezent un număr semnificativ de centre în care se poate efectua tromboliza în cazul unui AVC. Unităţile în care se efectuează trombectomii sunt însă insuficiente.

AVCTratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) s-a îmbunătățit semnificativ în țara noastră în ultimii ani, însă mai sunt multe de făcut în acest domeniu, este concluzia unei conferințe de presă organizată în 10 septembrie la Cluj-Napoca.

Reprezentanții celor mai puternice organizații din neurologia mondială s-au reunit în perioada 8-10 septembrie în inima Transilvaniei pentru a participa la Simpozionul WFNS (World Federation for Neurorehabilitation) dedicat bolilor cardiovasculare.  Cu această ocazie a fost semnat și un memorandum în vederea transferului de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.

Conform statisticilor, în România, incidența AVC este de aproximativ 50.000 de cazuri pe an, ceea ce nu reflectă realitatea. Cifra reală este undeva la 70.000-100.000 de cazuri pe an (Prof. dr. Dafin Mureșanu)

Una dintre problemele care ar trebui rezolvate este creșterea capacității de a efectua trombectomii. În prezent, în România, există 43 de centre care pot efectua tromboliză, dar numai cinci dedicate trombectomiilor, acesta fiind un domeniu care ar trebui dezvoltat în țara noastră, a subliniat prof. dr. Natan Bornstein, board member al Organizației Mondiale pentru boli cerebrovasculare.

Alte lucruri care ar trebui făcute, în opinia sa, sunt educarea populației pentru a recunoaște semnele unui AVC, creșterea accesului la serviciile ambulanțiere, îmbunătățirea timpilor de răspuns ai ambulanțelor, educarea personalului de la unitățile de primiri urgențe în ceea ce privește gestionarea cazurilor de AVC, dar și creșterea numărului de specialiști în AVC.

Neuroreabilitarea, slab reprezentată

Neuroreabilitarea post AVC este iar un capitol care în România nu este foarte bine reprezentat și care ar trebui îmbunătățit, a adăugat prof. dr. Volker Hoemberg, președintele ales al Federației Mondiale pentru Neuroreabilitare (WFNR): „Cel puțin jumătate dintre persoanele care au suferit un AVC rămân cu sechele care pot fi rezolvate cu ajutorul neuroreabilitării. În lume, sute de milioane de oameni ar avea nevoie de neuroreabilitrare post AVC, dar nu au acces la ea, chiar dacă în ultimii trei ani s-au înregistrat progrese considerabile și în acest domeniu. Consider că în România este necesară o îmbunătățire a tratamentului AVC-ului acut, dar trebuie avută în vedere și recuperarea ulterioară a pacienților”.

Importantă este și existența unor registre ale pacienților cu AVC, o inițiativă în acest sens fiind de asemenea anunțată în cadrul conferinței de presă de dr. Ștefan Strilciuc, consilier în cadrul Ministerului Sănătății. Acesta a arătat că în următoarele luni o echipă din România se va deplasa la Institutul Karolinska din Suedia pentru un transfer de expertiză în privința implementării acestor registre: „Partenerii noștri (...) ne vor ajuta să implementăm registre ale pacienților cu AVC, epilepsie, scleroză multiplă. Ne dorim să realizăm un transfer de cunoștințe, dar și să obținem un feedback de la o țară cu un sistem de sănătate foarte puternic și cu experiență vastă în ceea ce privește implementarea registrelor de pacienți”.

O altă inițiativă anunțată la Cluj-Napoca a fost lansarea în viitorul apropiat a unei strategii pentru bolile cerebrovasculare: „Aceasta înseamnă să avem un număr cât mai rezonabil de unități în care să se poată realiza trombectomia, 15-20 față de cinci câte există în prezent. (...) Aceasta este prima parte. A doua parte ține de neurorecuperare, care este foarte puțin adresată, nu este acoperită, dar este foarte importantă”, a precizat prof. dr. Dafin Mureșanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe