Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Băile 1 Mai

Viața Medicală
Conf. dr. Vitalie TEODORU vineri, 5 august 2011

   Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C. (...)

   Primăria din Sînmartin (judeţul Bihor) „păstoreşte“ mai multe localităţi-staţiuni, printre care şi Băile 1 Mai, Băile Felix şi Haieu, aflate apropiat una de alta. Staţiunea balneoclimaterică permanentă 1 Mai, străbătută de pârâul cu apă termală Peţa, este situată într-o zonă deluroasă şi împădurită, la altitudinea de 160 m. Clima este dulce de coline, cu temperatura medie anuală de 10,5°C.
   Apele termale de pe lângă cetatea Oradei erau menţionate într-o diplomă a Vaticanului din anul 1214. Numele Sînmartinului apare în aceeaşi perioadă, tot legat de apă termală. Astfel, în anul 1228, este menţionată existenţa unei mori care se alimentează din râul Peţa – instalaţia funcţiona tot timpul anului datorită apei calde. Două secole mai târziu – şi încă mult după aceea –, viitoarele băi Felix erau cunoscute ca Băile Sînmartin, fiind în proprietatea călugărilor premonstranţi. Prima construcţie destinată tratamentului cu apă termală a fost ridicată în anul 1711, de Heldres Felix, administratorul băilor. Clădirea s-a înălţat deasupra izvorului numit „baia lui Felix“, folosit şi în prezent pentru cura internă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.