Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Bani europeni pentru învăţământul dentar ieşean

Viața Medicală
Dumitru ŞERBAN vineri, 5 iulie 2013
   La începutul săptămânii, la UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, a fost prezentat bilanţul final a două proiectele europene. Primul – „Stagii de pregătire practică pentru integrarea rapidă pe piaţa muncii a studenţilor specializaţi în medicina dentară“ – are o valoare de 15 milioane de lei şi a fost derulat de universitatea ieşeană în parteneriat cu Universitatea „Ovidiu“ Constanţa, UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Asociaţia Shotron, Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie şi Universitatea „J. W. Goethe“ din Frankfurt. Cel de-al doilea – „Adaptarea ofertei învăţământului medical dentar superior la nevoile pieţei muncii şi ale societăţii bazate pe cunoaştere“, în valoare de 13,7 milioane lei, a fost derulat în parteneriat cu UMF Târgu Mureş, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi Societatea Română de Reabilitare Orală. „Ambele proiecte au fost cofinanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013 şi prin intermediul lor, studenţii şi cadrele universitare din învăţământul dentar ieşean şi nu numai au acces la cele mai performante tehnologii din domeniu. Este vorba despre primul centru-pilot de formare de specialişti în reabilitare orală, care introduce în România, în premieră, sistemele de telemedicină şi simulare asistată de calculator“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi. În cadrul primului proiect a fost implementat, în premieră naţională în învăţământul medical dentar românesc, o comunitate online – biblioteca virtuală care facilitează comunicarea, schimbul de informaţii şi practici de lucru, de instrumente şi materiale între studenţi, dar şi între personalul universitar implicat în elaborarea şi revizuirea programelor şi a curriculelor de licenţă, cu scopul de a îmbunătăţi permanent programele universitare şi de a le adapta la noile cerinţe ale pieţei muncii. Până în prezent, mai mult de 2.000 de studenţi şi cadre didactice au accesat platforma dent-cursuri. Obiectivul celui de-al doilea proiect a fost facilitarea procesului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor înscrişi în învăţământul superior de medicină dentară. De asemenea, a fost implementată platforma inovativă dent-stagii şi un performant sistem de simulare, benefic atât pentru studenţi, cât şi pentru pacienţi, care vor beneficia de precizie în orice tip de manoperă în stomatologie.
   „Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi este unica din România şi a treia din Europa dotată cu aceste sisteme de simulare, dar şi cu tehnici de navigare computerizată în medicina dentară. Sistemul nostru de simulare prezintă toate avantajele unei sesiuni clinice de lucru de tip hands-on, pe care le combină cu mediul virtual de training preclinic şi clinic, în timp real. Stimulează practica individuală şi independentă, studiile de cazuri clinice. De asemenea, se pot vizualiza pe ecran în timp real manoperele realizate şi este furnizat imediat feedback-ul digital, din care reiese gradul de competenţă al celui care lucrează. Datorită acestui sistem, studenţii îşi dezvoltă dexteritatea, iar cadrele didactice îi pot monitoriza şi evalua mai uşor în timpul procedurilor stomatologice“, a precizat prof. dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF ieşene.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.