Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Bani europeni pentru screening în gineco-oncologie

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 30 martie 2018
    România va avea, până la sfârșitul acestui an, o rețea națională de screening pentru cancerul de sân și cel de col uterin, programe care se află deja în faza a doua de implementare, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății. Potrivit acesteia, programele vor fi dezvoltate prin fonduri europene: „Pentru cancerul de sân vom accesa 21 de milioane de euro, iar pentru cancerul de col – 45 de milioane de euro”. Vor fi înființate opt centre regionale de screening, în cadrul unor spitale județene.

    În ceea ce privește partea de radioterapie, ministrul sănătății spune că au fost semnate deja cinci contracte pentru cinci centre de screening și urmează să mai fie semnate încă trei. Banii pentru acestea provin dintr-un program cu Banca Mondială. Este nevoie însă de personal de specialitate care să populeze aceste centre: „Avem nevoie de medici, de specialiști; din păcate, sunt foarte multe specialități unde nu avem medici, nu avem centre de formare, nu putem să-i pregătim suficient, nu avem pe cine să pregătim”, a declarat
Sorina Pintea.

    Pe de altă parte, prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul Spitalului Filantropia din București, spune că „screeningul nu trebuie să se facă în spital (...), ci acolo unde pacientele locuiesc”. Acesta consideră că sistemul de screening trebuie să fie unul piramidal, în care detectarea, recoltarea să se facă acolo unde pacientele locuiesc și doar apoi acestea să fie trimise la spital: „În acest proiect de screening există un actor care lipsește, medicul de familie. Acela este actorul principal”.

    Eșecul programelor de screening în România, adaugă acesta, este că întotdeauna medicii de familie nu au fost fie valorizați, fie implicați serios în proiectele respective. Tot medicul de familie este cel care va face și catagrafierea, va ține și evidența populației care a intrat în screening, conchide profesorul Peltecu. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri, care a precedat Forumul național de gineco-oncologie, organizat recent la București.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.