Newsflash
Știri

Bărbat anchetat: fără vaccin anti-COVID, dar cu certificat digital valid

de L. Budin - aug. 4 2021
Bărbat anchetat: fără vaccin anti-COVID, dar cu certificat digital valid

Poliţiştii de frontieră arădeni cercetează cazul unui român întors în ţară care nu era vaccinat, dar care a prezentat un certificat digital UE valid.

E un nou tip de fraudă cu astfel de certificate, spune șeful DSP Arad. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Alexandru Dincă, a declarat pentru Agerpres că se fac cercetări pentru trei infracţiuni: falsificarea unei înregistrări tehnice, folosirea unei înregistrări tehnice falsificate în vederea producerii unei consecinţe juridice şi complicitate la falsificarea unei înregistrări tehnice.

pasaport-digital

În data de 31 iulie, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean român în vârstă de 34 de ani. La controlul specific, pe lângă documentele de identitate, persoana a mai prezentat autorităţilor competente şi un certificat digital al UE pentru atestarea vaccinării anti-COVID-19. Deoarece au existat suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului respectiv, au fost demarate verificări suplimentare”, a declarat Dincă.

Anterior, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, declarase că are loc o anchetă comună cu poliţiştii de frontieră, în același caz. Datele din certificatul digital fuseseră introduse în sistemul naţional prin intermediul unui centru de vaccinare din Bacău.

Este vorba de un bărbat care a venit în ţară din Olanda şi a prezentat un certificat digital valid. Totuşi, în urma discuţiilor cu bărbatul, el a spus că nu a mai fost în România de mai bine de două săptămâni, în timp ce, conform certificatului, primise a doua doză de vaccin anti-COVID-19 cu doar câteva zile în urmă. Vaccinarea s-ar fi făcut în Bacău, unde au fost introduse în sistem datele. (...) Din primele date, reiese că e un tip nou de fraudă cu certificate, având în vedere că datele se regăsesc şi în sistem”, a spus şeful DSP Arad.

DSP a mai spus că sunt cetățeni care prezintă şi teste RT-PCR false, cazurile fiind în cercetare împreună cu poliţiştii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe