Newsflash
Știri

Barometru de opinie: românii, mai atenți la sănătate ca oricând

de Florentina Ionescu - apr. 26 2022
Barometru de opinie: românii, mai atenți la sănătate ca oricând

Un sondaj de opinie realizat recent arată ce cred românii despre pandemia de COVID-19, la o lună de la ridicarea restricțiilor.

Astfel, șase din zece români au devenit mult mai atenți la starea de sănătate, ca efect al pandemiei de COVID-19. Românii iau mai în serios problemele medicale, încearcă să mănânce mai sănătos și sunt mult mai atenți la igienă. 

virus sars-cov-2

Acestea sunt principalele concluzii ale unui barometru de opinie realizat de Frames la comanda Grande Gloria Production, producătorul gamei de dezinfectanți Hygienium. 

Privind în urmă la cei doi ani de pandemie, 73% dintre cele 1.241 de persoane chestionate spun că pandemia a fost cea mai grea perioadă prin care au trecut în viața lor. 67% dintre respondenți au contactat virusul SARS-CoV-2 care cauzează COVID, iar 56% s-au vaccinat împotriva COVID-19. 

Provocările generate de pandemie 

Întrebați care au fost cele mai mari provocări generate de pandemie, cele mai multe răspunsuri au vizat teama de a-și pierde viața în urma unor forme grave de boală (89%), restricțiile de circulație (81%), problemele de la serviciu (61%) și lipsa interacțiunii cu familia și prietenii (48%). 

a fost sau nu pandemie de covid

A fost sau n-a fost o boală reală? 74% dintre cei chestionați afirmă că virusul a existat, altfel spus că pandemia a fost o realitate. Numai 11% consideră că pandemia a fost inventată, iar restul au evitat să răspundă.

Interesant este că 67% dintre cei chestionați consideră că măsurile luate au fost exagerate. Numai 23% consideră că deciziile ce au vizat pandemia au fost normale, iar restul au evitat să răspundă, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Comunicarea deficitară a autorităților, un minus

Întrebați care au fost lucrurile care i-au deranjat în perioada de pandemie, cei mai mulți dintre respondenți (78%) au reclamat comunicarea deficitară a autorităților, 61% n-au înțeles restricțiile de circulație, iar 53% s-au declarat revoltați de restricțiile din magazine. 

comunicare deficitara autoritati

„Comunicarea deficitară a autorităților și măsurile cel puține ieșite din comun apărute în timpul pandemiei, de la scoaterea TAB-urilor și soldaților înarmați pe străzi la intonarea imnului național printre blocuri au rămas în memoria românilor, fiind remarcate în comentariile la acest barometru. La capitolul pozitiv, radiografia pandemiei indică asigurarea vaccinurilor și activitatea personalului medical, remarcată de 81% respectiv 74% dintre cei chestionați”, arată concluziile barometrului.

Românii sunt mai atenți la sănătate

Un alt aspect pozitiv reieșit din barometrul  Frames & Hyigienium este faptul că, pentru 62% dintre români, starea de sănătate a devenit o preocupare mai importantă ca oricând.

masuri de protectie dupa pandemie

Dincolo de purtarea obligatorie a măștii de protecție, 81% dintre cei chestionați au devenit mai atenți la igienă, principala preocupare fiind spălatul pe mâini de cel puțin două ori pe zi, menționată de majoritatea respondenților. 

masuri autoritati

Folosirea dezinfectanților s-a aflat, de asemenea, în prim-plan, alături de o preocupare mult mai mare pentru curățenia locuinței sau a spațiului de lucru.

„Spălatul mai des pe mâini, folosirea gelurilor dezinfectante, focusul tot mai mare pe curățenie în casă prin soluții antibacteriene se află printre lucrurile pozitive pe care le-am câșigat din această pandemie. Iar faptul că 78% dintre respondenți continuă să le folosească chiar și după ridicarea restricțiilor indică, practic, că avem un comportament de consum bine definit, cu efecte directe în protejarea stării de sănătate a populației. E principalul câștig al ultimilor ani”, a declarat Georgiana Mocanu, director executiv Grande Gloria Production, productorul brandului Hygienium.

Date despre studiu

Barometrul de opinie a fost realizat în perioada 28 martie – 4 aprilie 2022, online și prin telefon, pe un eșantion de 1.241 persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 70 de ani, reprezentativ din punct de vedere geografic, la nivel național. 

lucruri pozitive in pandemie

Principalele atribute ale focus-group-ului: persoane active, angajați, manageri, antreprenori, cu studii medii (43%) și superioare (57%), participanți activi la viața socială.  

vaccinare impotriva covid-19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe