Newsflash
Știri

Băuturile energizante nu vor mai putea fi vândute minorilor

de Florentina Ionescu - oct. 1 2020
Băuturile energizante nu vor mai putea fi vândute minorilor

Pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea Transparență decizională, a fost publicat în septembrie un proiect de act normativ în ceea ce privește băuturile energizante și comercializarea lor în țara noastră.

Hotărârea de Guvern care are ca scop protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie.

bauturi energizante

Această hotărâre supusă dezbaterii publice în Transparență decizională definește băuturile energizante astfel:

„sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

În proiectul de act normativ se precizează că etichetarea băuturilor energizante cu un conţinut de cafeină de peste 150 mg / litru se face în conformitate cu prevederile legilor în vigoare la nivelul Uniunii Europene (UE).

Hotărârea mai prevede ca băuturile energizante puse pe piaţă în România, indiferent de provenienţă, trebuie să prezinte etichetarea în limba română, inclusiv a menţiunilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011.

Inițiatorii acestui proiect legislativ propun ca pe eticheta băuturilor energizante să se poată inscripţiona numai menţiunile nutriţionale şi/sau de sănătate care au fost autorizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1924/2006 (privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare).

Câteva măsuri extrem de importante sunt definite în art. 3 al acestei hotărâri aflate în transparență decizională:

  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.
  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.
  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

Cine poate solicita buletine de analiză

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătății, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pot să solicite producătorilor, distribuitorilor sau importatorilor de băuturi energizante, pentru fiecare marcă sau tip, documente, inclusiv buletine  de analiză, care să demonstreze conformitatea produselor cu legislaţia în vigoare, conform competențelor.

Documentul poate fi consultat aici, iar nota de fundamentare este disponibilă aici.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe