Newsflash
Internaționale

Băuturile îndulcite artificial cresc riscul de evenimente cardiovasculare

de Dr. Diana Andronache - nov. 6 2020
Băuturile îndulcite artificial cresc riscul de evenimente cardiovasculare

Aceste băuturi au fost asociate cu un risc mai mare al evenimentelor adverse cardiovasculare decât sucurile cu zahăr, fie din fructe, fie adăugat.

Cercetătorii de la Universitatea Sorbonne din Paris au publicat în Journal of the American College of Cardiology rezultatele studiului NutriNet-Sante, care arată că băuturile îndulcite artificial sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În acest studiu prospectiv de cohortă au fost incluși 104.760 de participanţi, urmăriţi pe o perioadă medie de 6,6 ani.

        Băuturile zaharoase au fost definite ca având un conţinut ≥5% de zahăr, fiind incluse în această categorie inclusiv sucurile naturale de fructe. S-a observat că în rândul consumatorilor de băuturi zaharoase riscul de evenimente adverse cardiovasculare (accident vascular cerebral, accident ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut) a crescut cu 20%, iar în rândul consumatorilor de băuturi îndulcite artificial riscul a crescut cu 32%. Însă, acest studiu nu ţine cont de alte surse de zahăr din dietă, astfel încât interpretarea rezultatelor trebuie făcută cu prudenţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe