Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Băuturile îndulcite artificial cresc riscul de evenimente cardiovasculare

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 6 noiembrie 2020

Aceste băuturi au fost asociate cu un risc mai mare al evenimentelor adverse cardiovasculare decât sucurile cu zahăr, fie din fructe, fie adăugat.

Cercetătorii de la Universitatea Sorbonne din Paris au publicat în Journal of the American College of Cardiology rezultatele studiului NutriNet-Sante, care arată că băuturile îndulcite artificial sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare. În acest studiu prospectiv de cohortă au fost incluși 104.760 de participanţi, urmăriţi pe o perioadă medie de 6,6 ani.

        Băuturile zaharoase au fost definite ca având un conţinut ≥5% de zahăr, fiind incluse în această categorie inclusiv sucurile naturale de fructe. S-a observat că în rândul consumatorilor de băuturi zaharoase riscul de evenimente adverse cardiovasculare (accident vascular cerebral, accident ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut) a crescut cu 20%, iar în rândul consumatorilor de băuturi îndulcite artificial riscul a crescut cu 32%. Însă, acest studiu nu ţine cont de alte surse de zahăr din dietă, astfel încât interpretarea rezultatelor trebuie făcută cu prudenţă.

Etichete: sucuri dulci zahăr îndulcitori artificiali risc cardiovascular boli cardiovasculare

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.