Newsflash
Știri

Beneficii semnificative cu investiţii reduse

de Dr. Mihail CĂLIN - mar. 7 2012
Beneficii semnificative cu investiţii reduse
La 29 februarie a.c, Organizaţia „Salvaţi Copiii“ România a comunicat rezultatele studiului privind sănătatea reproducerii şi a nou-născutului în rândul beneficiarilor programului de reducere a mortalităţii infantile „Fiecare Copil Contează“. Desfăşurat în perioada noiembrie 2010 – decembrie 2011 cu sprijinul GlaxoSmithKline România şi al direcţiilor de sănătate publică, programul-pilot a fost implementat în 16 localităţi defavorizate din mediul rural din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea.
Pornind de la faptul că, în pofida unei scăderi importante în ultimii 20 de ani, România se află în continuare pe primul loc în privinţa mortalităţii infantile, proiectul şi-a propus în primul rând descrierea, printr-un studiu, a situaţiei copilului şi familiei în teritoriul vizat. Printre concluziile referitoare la populaţia studiată se numără: aglomerarea locuinţei (numărul mediu de persoane pe cameră de locuit este de 3,4) şi calitatea scăzută a locuirii (89% au grup sanitar în afara locuinţei, 17% nu au electricitate şi doar 19% au apă curentă); ponderea importantă a activităţilor ocazionale (57%), deci incerte, în veniturile populaţiei studiate, şi dependenţa, în 40% din cazuri, de veniturile obţinute din statutul de mamă; accesul redus la serviciile medicale de specialitate al femeilor gravide din populaţia studiată (67% nu făcuseră nicio ecografie la momentul efectuării studiului, 42% nu făcuseră analizele recomandate, 44% nu fuseseră la niciun control ginecologic, iar 22% nu fuseseră controlate de medicul de familie de la începutul sarcinii) din cauza nivelului scăzut al veniturilor, care le limitează posibilităţile de deplasare; 60% din mamele din eşantion au născut primul copil înainte de a împlini 18 ani, vârsta medie a mamei la naştere fiind de 17 ani; 10% din mamele din eşantion pierduseră, prin deces, un copil, în 86% din cazuri sub un an; ponderea copiilor născuţi în grupul studiat prematur este de aproximativ 10%.
Datele obţinute au fundamentat intervenţia ulterioară prin proiectul-pilot, datorită căruia 1.022 de beneficiari (166 de gravide, 250 de mame şi 606 copii) au primit informaţii privind măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor, respectarea regulilor igienice şi a celor de creştere a copiilor, precum şi suport nutriţional şi produse igienico-sanitare. În plus, pentru identificarea şi sprijinirea grupului-ţintă, au fost pregătite 32 de cadre medicale din comunităţile vizate.Impactul programului asupra comunităţilor de mame şi gravide din zonele selectate constă, printre altele, în: creşterea cu 10% a numărului de gravide care vin la control, cu 25% a numărului de copii vaccinaţi, cu 10% a numărului de controale medicale în rândul copiilor, cu 15% a gradului de menţinere a igienei casei şi copilului şi cu 10% a gradului de respectare a regulilor de îngrijire a copilului. Printre dificultăţile identificate: lipsa educaţiei în rândul mamelor, sărăcia extremă şi neasumarea răspunderii de către autorităţile locale. Bugetul fazei-pilot a proiectului, asigurat de către compania farmaceutică, a fost de 50.000 de euro, demonstrând, potrivit dnei Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv „Salvaţi Copiii“ România, că investiţii reduse, de circa 49 de euro/beneficiar, pot aduce rezultate semnificative.
În acest an, cu sprijinul companiei GSK România, care va contribui cu alţi 25.000 de euro, organizaţia vizează extinderea proiectului în zece localităţi din alte cinci judeţe: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Vaslui. Obiectivele sunt de creştere a nivelului de conştientizare în rândul gravidelor cu privire la importanţa controalelor medicale înainte şi după naştere, dar şi a controalelor medicale regulate pentru copii, pregătirea gravidelor sau a mamelor pentru creşterea şi îngrijirea nou-născuţilor şi a copiilor sub cinci ani, creşterea nivelului de educaţie sexuală în rândul adolescenţilor şi dezvoltarea de parteneriate cu MS, alte autorităţi şi ONG-uri. Beneficiarilor direcţi din prima fază a proiectului li se vor adăuga alţi 1.000 de copii sub cinci ani, mame şi gravide din cele 10 localităţi din Moldova şi 2.500 de adolescenţi care vor primi informaţii de educaţie sexuală în şcolile din mediul rural.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe