Newsflash
Știri

Bestseller medieval

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - apr. 12 2012
Bestseller medieval
   Cel care a scris, în secolul al XV-lea, cartea intitulată „Tratat despre datinile, moravurile, nedreptatea şi înmulţirea turcilor“, este cunoscut ca „Studentul din Romos“.  S-a născut în comuna Romos, aflată în Câmpul Pâinii, lângă Orăştie, la 38 km distanţă de Deva; în 1438, la vârsta de 16 ani, a venit la Sebeş pentru studii. În acelaşi an, sultanul Murad al II-lea a pătruns pe Valea Mureşului şi a asediat cetatea Sebeşului. Tânărul s-a închis pentru apărare, împreună cu căpitanul bastionului şi cu fratele acestuia, în „Turnul croitorilor“, unul din cele opt ale cetăţii. Până la urmă au căzut în captivitate. În prezent, la Sebeş sunt parţial în picioare patru turnuri printre care şi „Turnul croitorilor“, numit de atunci „Turnul studentului“.
   Studentul din Romos a ajuns apoi – ca sclav – la Edirne. A fost vândut şi închis de mai multe ori, până când ultimul stăpân îl eliberează. Se pare că Vlad Dracul a mijlocit ca prizonierii din Sebeş să revină acasă. În cazul „studentului“ , este posibil că l-au ţinut în viaţă şi cunoştinţele medicale însuşite. După 22 de ani de captivitate, Studentul din Romos s-a îndreptat spre vestul Europei. Aici a scris, în limba latină, tratatul menţionat mai sus. Apărută în 1475, la Roma, cartea s-a epuizat imediat, astfel că în 1481, a văzut lumina tiparului o nouă ediţie,la Urach. În perioada incunabulară s-au tipărit şase ediţii, cea din 1511 fiind prima datată. Până în 1660 s-au mai difuzat 25 de ediţii, un veritabil record. În 1580, cartea de 65 de foi a fost prefaţată de Luther.
   Având în vedere că această carte s-a tipărit şi la Berlin, Köln, Nürnberg, Paris, Strasbourg etc., se poate afirma că a avut o circulaţie internaţională. Succesul ei extraordinar se explică prin faptul că a constituit primul studiu mai amplu asupra vieţii turcilor, cu aspecte din istorie şi etnografie, popor practic necunoscut atunci europenilor.
   Autorul celebrei cărţi s-a întors până la urmă acasă. A fost înmormântat pe Dealul Romosului, în preajma Orăştiei. Dacă aş fi în deplinătatea puterilor fizice şi financiare, m-aş încumeta să fac un film despre acest personaj fabulos.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe