Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Bilanț al Ministerului Sănătății, pe durata mandatului interimar

Viața Medicală
L. Budin joi, 25 noiembrie 2021, ora 14:08

Cseke Attila a preluat interimatul Ministerului Sănătății pe data de 8 septembrie a.c., activitatea echipei conduse de el desfășurându-se în valul patru al pandemiei.

Într-un comunicat, se arată că, în calitate de ministru interimar al Sănătății, Cseke Attila a avut ca principale obiective:

 • aprovizionarea unităților sanitare cu medicamentele necesare pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2; 
 • creșterea numărului de paturi ATI pentru pacienții cu forme severe de boală;
 • asigurarea bugetului necesar pentru continuarea activităților medicale în domeniul sanitar.

cikk_cseke_gov

Din punct de vedere legislativ, s-au luat măsuri de stimulare a vaccinării anti-COVID-19, după cum urmează:

-Elaborarea metodologiei de acordare a voucherelor pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă: Ordinul ministrului Sănătății privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă, persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.

-Participarea la elaborarea condițiilor de înscriere la Loterie a persoanelor vaccinate anti-COVID-19: Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei, Anteprenoriatului și Turismului privind condiţiile de înscriere la Loteria de vaccinare și stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate.

-Elaborarea proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private. Documentul a fost propus și depus în Parlamentul României de un grup de parlamentari și prevede ca personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private să aibă obligația de a prezenta  un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității. Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții: a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; b) posesorul se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; c) prezintă un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

Alte măsuri luate de Minister au fost:

-Aprobarea ca părinții infectați cu SARS-CoV-2 să se trateze în secțiile de pediatrie, alături de copiii lor. Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 si Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competența.

-Plata salariilor restante pentru personalul medical implicat în procesul de vaccinare. Identificarea fondurilor și achitarea salariilor restante din lunile mai-august 2021 pentru personalul din centrele de vaccinare în cuantum de peste 115,8 milioane de lei.

-Aprovizionarea spitalelor cu medicamentele necesare asigurării tratamentelor necesare pacienților COVID-19

La acest din urmă capitol, Ministerul Sănătății a asigurat zilnic aprovizionarea cu medicamentele necesare pacienților COVID-19, după cum urmează:

 • Remdesivir

În perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021 au fost distribuite catre spitale 170.000 de flacoane de Remdesivir, iar pentru perioada septembrie – noiembrie au fost achiziționate 172.000 de flacoane de medicament.

În perioada 1 septembrie – 20 noiembrie au fost distribuite 167.250 de flacoane de remdesivir către toate spitalele din România care îngrijesc pacienți COVID-19.

În data de 24 noiembrie s-a semnat contractul pentru achiziția unui număr de 70.000 flacoane de remdesivir, care vor fi livrate până la data de 15 decembrie a.c.

 • Anticorpi monoclinali casivirimab/imdevimab

Prin contractul subsecvent nr. 123/20.10.2021 între Minister și Roche Romania, pentru punerea în practică a acordului-cadru SANTE/2020/C3/091 încheiat între Comisia Europeană și Roche, s-au achiziționat 10.000 doze de produs (DCI casirivimab/ imdevimab), iar 10.000 de doze de produs au fost livrate la data de 2 noiembrie către Minister.

La aceeași dată, Ministerul a distribuit cantitatea de 7.700 doze către 148 spitale.

Au mai fost primite si distribuite 2603 doze anticorpi provenite din donație din Italia prin Mecanismul European de Protecție Civil și 1500 doze anticorpi, donație din Serbia.

Tot ca donație, în cadrul Mecanismului European au fost primite 12.700 doze de anticorpi monoclonali din Germania.

Până la această dată au fost distribuite către 150 de spitale 11.803 doze de anticorpi monoclonali.

 • Tocilizumab

În perioada 1.01.2021- 1.09.2021 au fost distribuite către spitale 48.390 de flacoane de RoActemra ( tocilizumab) de diverse concentrații.

În perioada 1.09.2021 – 20.11.2021 au fost încheiate 5 contracte subsecvente cu firma producătoare, prin care au fost achiziționate și predate către spitale, prin direcțiile de sănătate publică teritoriale, un număr de 24.180 de flacoane de RoActemra (tocilizumab) de diverse concentrații.

La data de 24 noiembrie s-a semnat contractul pentru achiziționarea a 1.650 de flacoane de tocilizumab de 80 mg și 105 flacoane de 200 mg, care vor fi livrate la data de 26 noiembrie a.c..

Sunt în curs de achiziționare 1.755 de flacoane RoActemra de diverse concentrații, care vor ajunge la spitale începând cu 29 noiembrie.

 • Medicamente pentru ATI, destinate pacienților COVID-19

Prin Mecanismul European de Protecție Civilă, au fost aduse din  Austria și Franța 8.418 cutii de medicamente necesare în secțiile ATI, care au fost repartizate către 77 de spitale cu terapie intensive din țară:

-Midazolam – 6 260 cutii

-Atracurium Medis – 440 cutii

-Tracrium – 383 cutii

-Atracurium Kalaceks – 1052 cutii

-Sedalor – 32 cutii

-Esketamin – 95 cutii

-Vendal – 80 cutii

-Thiopental – 35 cutii

-Ketanest – 41 cutii

 • Favipiravir

Ministerul a semnat un contract de donație pentru 50.000 de cutii de favipiravir, care au fost distribuite în 200 de spitale din țară.

 • Anakinra (Kineret)

Este în curs de derulare procedura de achiziție pentru cel puțin 10.000 de cutii de Kineret, medicament utilizat pentru formele de COVID- 19 unde sunt prezente pneumonia și procesul inflamator în creștere, mai ales dacă administrarea de corticoizi nu a dus la regresia bolii, se arată în comunicat.

În perioada imediat următoare se va finaliza procedura de achiziție, iar medicamentele vor fi repartizate imediat către spitale.

 • Molnupiravir și inhibitori de protează

Pentru 2022, România utilizează Mecanismul European de Achiziție pentru noi medicamente în lupta anti-COVID, se arată în documnet.

Astfel, România a optat penru achiziționarea a 600.000 de capsule molnupiravir, cu drept de contractare, și 200.000 de capsule fără obligație contractuală, precum și 15.000 de doze de inhibitori de protează, cu drept de contractare, la fel ca 5.000 de doze fără obligație contractuală. Aceste achiziții sunt în curs de derulare, iar medicamentele vor sosi începând cu primul trimestru al anului 2022.

Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.

Ministerul Sănătății a aprobat, începând cu data de 12 octombrie 2021, actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu COVID-19, prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului favipiravir în ambulatoriu, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase pentru pacienții aflați la debutul bolii.

 • Măști de protecție FFP2

La data de 19.11.2021, Ministerul Sănătății a repartizat 362.000 de măști către personalul medical din direcțiile de sănătate publică teritoriale, personalul medical din spitalele  COVID-19 și medicilor de familie.

Tot la capitolul măsuri luate de Minister se menționează asigurarea bugetului necesar pentru continuitatea activității în domeniul Sănătății.

Astfel, au fost solicitate și obținute 4 suplimentări de buget în cuantum de aproximativ 830 milioane de lei într-un interval de 2 luni și jumătate, din Fondul de Rezervă al Guvernului României, după cum urmează:

-457 milioane de lei pentru achiziția de medicamente destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și pentru asigurarea finanțării programului de monitorizare, tratament și îngrijire a pacienților critici din secțiile ATI.

-10 milioane de lei pentru achiziționarea vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular – DTPA. Fondurile au fost necesare pentru deblocarea și finalizarea contractului de 71.000 doze de vaccin, pentru care Ministerul Sănătății are încheiat un acord cadru.

-332,5 milioane de lei, din care suma de 152,5 milioane de lei va fi destinată pentru continuarea programelor naționale de sănătate, alte 120 milioane de lei din fondurile alocate pentru achiziționarea a 70.000 de doze de remdesivir, suma de 30 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor necesare funcționării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 și cu alte 30 milioane de lei suplimentarea numărului de tichete de masă acordate persoanelor cu schema completă de vaccinare.

-30 milioane de lei pentru continuarea activităților derulate de către serviciile de ambulanță pentru gestionarea cazurilor care reprezintă o urgență medicală, determinate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, dar și generate de alte cauze medicale.

O altă activitate în care s-a implicat Ministerul a fost participarea la activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru transferul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în stare critică și care aveau nevoie de asistență medicală în secții ATI

Începând cu data de 14 octombrie, Ministerul Sănătății a contribuit la demararea procedurilor pentru transferul mai multor pacienți infectați cu SARS-CoV-2, aflați în stare critică care necesitau asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

În perioada de vârf a valului IV pandemic, au fost transferați 86 de pacienți în 7 state membre ale UE  (Ungaria, Polonia, Austria, Germania, Cehia, Danemarca și Italia) care au răspuns apelului Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Alte activități desfășurate de Ministerul Sănătății au fost:

-Organizarea concursului de rezidențiat

La data de 21 noiembrie, Ministerul Sănătății a organizat cu succes, în condițiile speciale, impuse de contextul epidemiologic actual, concursul de intrare în rezidențiat.

Un număr record de 12.564 candidați au concurat pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel:  3.942 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.190 locuri pentru medicină dentară și 1.087 locuri pentru farmacie, un număr de 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

În luna octombrie a.c. Ministerul Sănătății a suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru rezidențiat.

-Controalele Inspecției Sanitare de Stat

Inspecția Sanitară de Stat monitorizează, în teren, situația paturilor de terapie intensivă COVID-19 începând din data de 21 septembrie. Peste 180 de inspectorii sanitari de stat din cadrul direcțiilor de sănătate publică verifică, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din secțiile de terapie intensivă ale unităților sanitare cu paturi.

Inspectorii sanitari se asigură că paturile există fizic și că sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ, se arată în comunicat.

–Demararea Campaniei de vaccinare antigripală

Deși procedura anuală în baza acordului cadru încheiat în 2019 pentru achiziția vaccinului gripal a fost finalizată în luna martie a acestui an, contractele pentru aprovizionare au fost semnate la începutul lunii octombrie a.c.

Până în prezent au fost distribuite un număr de 1.200.000 de doze de vaccin gripal:

-300.000 doze – 14.10.2021

-200.000 doze- 25-26.10.2021

-300.000 doze – 2-3.11.2021

-400.000 doze- 10-11.11.2021

La data de 10 noiembrie 2021, MS a alocat suplimentar 26 milioane de lei care vor fi utilizate pentru achiziția următoarei tranșe de 700.000 de doze de vaccin gripal în vederea continuării campaniei de vaccinare antigripală gratuită.

Până la data de 14 noiembrie, ultima raportare, au fost vaccinate de 320.614 de persoane în cadrul campaniei de vaccinare antigripală a MS.

Etichete: bilant ministerul sanatatii mandat ministru interimar aprovizionare spitale achizitionare medicamente

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC