Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Bilanț la IUBCvT Târgu Mureș: peste o mie de operații pe cord deschis în 2022

Viața Medicală
L. Budin joi, 26 ianuarie 2023, ora 12:48

E singura unitate din ţară care acoperă întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, spune dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, citat de Agerpres, a declarat că la acest institut au avut loc, anul trecut, o mie de operaţii pe cord deschis. 

inima

Au fost de o mie de operaţii pe cord deschis, foarte mulţi pacienţi trataţi cu infarct miocardic, ceea ce dovedeşte două lucruri. Unul, faptul că morbiditatea (mortalitatea) prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în ţară şi este pe locul întâi în această zonă şi nu doar în România, ci peste tot bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de mortalitate. Şi doi, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş are o activitate completă şi complexă, 24 cu 7, în care toate aceste intervenţii la adult, la copil şi inclusiv transplantul cardiac se efectuează”, a spus dr. Horaţiu Suciu.

Faptul că prin PNRR sunt finanţate proiectele a două institute ale inimii din ţară, cel din Târgu Mureş şi cel din Bucureşti, a adăugat dr. Suciu, este un lucru care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate.

Managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr. Mariana Ciorba, a precizat că în cursul anului 2022 activitatea unităţii a fost „prodigioasă” şi s-a concretizat în efectuarea a trei proceduri de transplant de cord.

Pe lângă transplanturi, a arătat dr Ciorba, au mai avut loc 673 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, 187 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la copii, 132 de proceduri de implantare percutană transcateter a unei proteze valvulare biologice în poziţia aortică, renumitele proceduri TAVI, 8 intervenţii prin tehnici hibride, 48 de proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale, 713 proceduri de dilatare percutană.

Se mai consemnează 247 de implantări de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de electrofiziologie, 49 în implantări de defibrilatoare interne, 29 de implantări de stimulatoare cardiace pentru resincronizare, 27 de proceduri de ablaţii complexe.

Au fost tratați 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut și 31 de pacienţi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.

Institutul Inimii din Târgu Mureş va avea un sediu nou

Etichete: bilant iubcvt targu mures operatii pe cord deschis proceduri de transplant de cord

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.