Newsflash
Internaționale

Biomaterial ce previne respingerea transplantului în DZ1

de Dr. Diana Andronache - mai 20 2022
Biomaterial ce previne respingerea transplantului în DZ1

Diabetul zaharat de tip 1 (DZ1) este cauzat de distrugerea autoimună a celulelor b pancreatice. Transplantul de celule pancreatice insulare pare să ofere posibilitatea restabilirii masei celulare de tip b la pacienţii cu DZ1, având potenţialul de a preveni complicaţiile asociate patologiei.

Această strategie necesită însă administrarea unui tratament imunosupresor pe tot parcursul vieţii, pentru a preveni respingerea transplantului de către organism.

O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, în colaborare cu cercetătorii de la Georgia Institute of Technology și de la Universitatea din Missouri, au dezvoltat un nou biomaterial, care ajută celulele insulare transplantate să supravieţuiască fără a fi necesară administrarea unui tratament imunosupresor pe termen lung.

Proteină himerică

Într-un studiu preclinic publicat în Science Advances, cercetătorii au demonstrat că microgelurile SA-FasL ajută la supravieţuirea și funcţionarea susţinută a alogrefei celulelor insulare. Calea receptorului Fas/ligandului Fas (FasL) joacă un rol esenţial în moartea celulară indusă de activare și toleranţă la autoantigene. Pentru a investiga potenţialul translaţional al FasL ca agent imunomodulator, a fost construită o proteină himerică ce constă din domeniul extracelular al ligandului FasL cu proteina de bază streptavidină (SA), SA-FasL. Cotransplantul de microgeluri ce prezintă SA-FasL cu celule insulare alogene nemodificate, sub tratament de scurtă durată cu rapamicină, un medicament administrat cu scopul de a preveni respingerea transplantului, a dus la grefarea și funcţionarea pe termen lung la șoarecii diabetici.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220513170755.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe