Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Biosenzori pentru tumorile cerebrale

de Dr. Diana Andronache - oct. 7 2022
Biosenzori pentru tumorile cerebrale

Cercetătorii au dezvoltat un biosenzor care ar putea ajuta medicii să determine cu precizie diagnosticul de cancer cerebral utilizând o probă de sânge.

Aceștia au folosit fascicule laser de mare intensitate pentru a forma nanostraturi 3D de oxid de nichel pe un cip de nichel. Prin acest proces s-a obţinut un biosenzor ultrasensibil care a permis detectarea unor cantităţi mici de substanţe derivate din tumori, precum acizi nucleici, proteine și lipide, care au trecut prin bariera hematoencefalică în circulaţia sanguină.

Senzorul a detectat acești compuși folosind o metodă cunoscută sub numele de spectroscopie Raman, generând profiluri moleculare sau amprente digitale pentru fiecare probă. Aceste profiluri au fost ulterior analizate cu ajutorul unei reţele neuronale DEEP pentru a identifica și defini tipul de tumoră, precum și pentru a prezice localizarea acesteia în creier.

Cu ajutorul acestei platforme de biopsie lichidă, cercetătorii au putut detecta cancerul cerebral în doar cinci microlitri de ser sanguin și l-au putut distinge de cancerul de sân, pulmonar și colorectal cu specificitate și sensibilitate de 100%. De asemenea, au avut un succes similar în a distinge tumorile cerebrale primare de cele secundare, care au metastazat la creier de la plămâni sau sâni. Analiza profilului a permis cercetătorilor să determine localizarea cerebrală cu o precizie de 96%.

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220928094753.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe