Newsflash
Știri

Boala celiacă și malformațiile congenitale

de Dr. Mădălina Badea - sept. 11 2020
Boala celiacă și malformațiile congenitale

Boala celiacă la gravide, în special în formele nediagnosticate sau tratate ineficient, poate crește riscul de malformaţii cardiace sau ale tractului urinar.

În cadrul studiului prezentat în Gut, au fost analizate fișele de externare de la peste două milioane de copii născuţi între 1989 și 2016. Dintre ei, 125.081 prezentau malformaţii, iar 2.238 dintre mame aveau boală celiacă. Copiii născuţi de aceste mame au prezentat un risc de 1,58 ori mai mare de malformaţii cardiace și de 1,56 ori mai mare de malformaţii urinare. Riscul de malformaţii cardiace a fost mai mare la copiii născuţi din mame cu cel puţin două spitalizări pentru boala celiacă sau la cele diagnosticate după ce au născut.

De asemenea, acest tip de malformaţii a avut o prevalenţă mai crescută înainte de anul 2000, când formele clasice de boală celiacă severă erau mai frecvent întâlnite.

Testare pentru gravidele cu simptome gastrointestinale

        Dr. Nathalie Auger, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru Reuters că „testarea poate fi luată în considerare pentru femeile cu simptome gastrointestinale. Ideal ar fi ca femeile cu anticorpi prezenţi pentru boala celiacă să înceapă o dietă fără gluten înaintea săptămânii 12 de sarcină, pentru a avea eficienţă. Motivul este faptul că majoritatea malformaţiilor apar între săptămânile 4 și 12 de sarcină”.

               Cea mai importantă limitare a acestui studiu este lipsa informaţiilor despre dieta mamei și suplimentele alimentare consumate, respectiv lipsa informaţiilor despre antecedentele heredocolaterale paterne, în special privind bolile cu transmitere genetică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe