Newsflash
Știri

Boala venoasă cronică și complicațiile ei

de Dr. Valerian CIUBOTARU - oct. 7 2016
Boala venoasă cronică și complicațiile ei
    2016 este al treilea an în care ziua de 27 septembrie – desemnată zi de luptă împotriva bolii varicoase – ne oferă prilejul de a atrage atenția asupra importanței bolii venoase cronice a membrelor inferioare. Cu o frecvență apreciată de studiile epidemiologice europene la 35–45% din populația generală, boala venoasă cronică este, probabil, una din cele mai des întâlnite afecțiuni. Având o evoluție insidioasă, mult timp paucisimptomatică, boala venoasă cronică este surprinsă de medici de cele mai multe ori în stadii avansate, iar complicațiile sunt cele care aduc deseori pacientul la consultație. Principalele complicații sunt ruptura unui pachet varicos, cu instalarea unei fistule venoase externe și hemoragie consecutivă, tromboflebita venelor varicoase și tulburările trofice cutanate, cu trepte de evoluție de la colorația brun-roșiatică până la stadii grave de lipodermatoscleroză sau ulcer de gambă.
    Tratarea bolii varicoase în stadii incipiente este mult mai facilă (și mai puțin costisitoare) decât în stadiile complicate. Spre exemplu, tratamentul chirurgical al tromboflebitei varicoase (stadiu însoțit de dureri și riscuri majore) se poate efectua în siguranță doar în primele 10–15 zile de la debut și numai câțiva chirurgi din România efectuează această operație. Intervenția chirurgicală, în asemenea cazuri, are avantajul că, pe lângă rezolvarea imediată a trombozei (trombectomii segmentare cu eliminarea tuturor cheagurilor), tratează și boala varicoasă în aceeași ședință, durerile dispărând imediat. În lipsa operației, tromboflebita superficială a venelor varicoase este tratată conservator, evoluția spre resorbția cheagurilor fiind lentă (patru-șase luni, în funcție de dimensiunile varicelor trombozate), iar durerile se remit treptat, după una-două săptămâni.
    O altă problemă deosebit de importantă, legată de problematica la zi a flebologiei pe plan mondial, este folosirea anticoagulantelor orale directe în tratamentul pacienților cu boală tromboembolică. Având unele avantaje față de anticoagulantele orale cumarinice, cum ar fi lipsa necesității monitorizării, anticoagulantele de generație nouă prezintă și dezavantaje majore. Dintre acestea menționăm doar inexistența unui antidot (doar pentru un singur produs s-a pus la punct antidotul, acesta având însă un preț exorbitant). La întrebarea dacă putem înlocui în siguranță anticoagulantele orale clasice (cumarinice) cu noile anticoagulante, la nivel mondial exuberanța optimismului inițial a fost înlocuită de o atitudine mai ponderată, așteptându-se rezultatele studiilor pe termen lung.
    Ne facem o datorie de onoare din a menționa că, deși în România flebologia nu este recunoscută ca specialitate, există medici pasionați care și-au dedicat o bună parte a activității studierii și îmbunătățirii tehnicilor de tratament în bolile venoase. În acest sens, la 1 octombrie 2016, la București, va avea loc a 54-a conferință a Societății europene de flebectomie, organizată de prof. dr. Marina Păcescu și dr. Sorin Băilă, eveniment la care vor prezenta lucrări personalități importante ale flebologiei mondiale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe