Cele patru zile de desfăşurare a celei de-a II-a ediţii a Cursului Balcanic Precongres de Hepatologie, şi a celui de-al XX-lea Congres Naţional de Hepatologie, desfăşurate în perioada 15–18 septembrie a.c., la Bucureşti, şi a Fundaţiei „Academician Marin Voiculescu“ în organizarea Asociaţiei Române pentru Studiu al Ficatului (ARSF), au marcat o manifestare ştiinţifică majoră dedicată patologiei hepatice. La conferinţa de presă care a avut loc joi, 16 septembrie a.c., după câteva cuvinte introductive rostite de dl dr. Laurenţiu Micu din partea ARSF, a luat cuvântul dl prof. dr. Arun Sanyal din SUA, care a arătat că 2% din populaţia ţării sale este purtătoare a unui virus hepatitic. Faptul că lezarea silenţioasă a ficatului rămâne, la aceste persoane, neobservată, nu înseamnă că această patologie nu are un impact socio-economic major. (...)"> Boli grave, medicamente scumpe - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Boli grave, medicamente scumpe

de Dr. A. T. - sept. 24 2010
Boli grave, medicamente scumpe

    Cele patru zile de desfăşurare a celei de-a II-a ediţii a Cursului Balcanic Precongres de Hepatologie, şi a celui de-al XX-lea Congres Naţional de Hepatologie, desfăşurate în perioada 15–18 septembrie a.c., la Bucureşti, şi a Fundaţiei „Academician Marin Voiculescu“ în organizarea Asociaţiei Române pentru Studiu al Ficatului (ARSF), au marcat o manifestare ştiinţifică majoră dedicată patologiei hepatice. La conferinţa de presă care a avut loc joi, 16 septembrie a.c., după câteva cuvinte introductive rostite de dl dr. Laurenţiu Micu din partea ARSF, a luat cuvântul dl prof. dr. Arun Sanyal din SUA, care a arătat că 2% din populaţia ţării sale este purtătoare a unui virus hepatitic. Faptul că lezarea silenţioasă a ficatului rămâne, la aceste persoane, neobservată, nu înseamnă că această patologie nu are un impact socio-economic major. (...)

   Dna prof. dr. Monica Acalovschi, preşedinta în exerciţiu a Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), a vorbit despre prevalenţa hepatitelor în ţara noastră, care este de 3,5–6% pentru infecţia cu virus C şi de 4,9–6% pentru cea cu virus B, cifre de două ori mai mari decât cele înregistrate în SUA şi care ne situează în topul hepatopatologiei europene. Ceea ce caracterizează situaţia epidemiologică la noi în ţară este existenţa unor cuiburi de purtători de unde pleacă răspândirea infecţiei şi apariţia de cazuri noi. Privitor la tratament, dsa a precizat că nu toate cazurile depistate sunt compatibile cu terapia specifică, dar că aceasta se va aplica după un program amplu pe scară naţională.
    Dl prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Comitetului de organizare a Congresului, secondat de dna prof. dr. Monica Acalovschi şi de dnii dr. Laurenţiu Micu, prof. dr. Arun Sanyal (SUA) şi prof. dr. Peter Ferenci (Austria), au răspuns întrebărilor ziariştilor. Dsa a arătat că în ţara noastră pot fi cumpărate mai greu, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, produsele noi, dat fiind că sunt mai scumpe, iar resursele financiare pentru sănătate au rămas în urmă. Este
adevărat că peste tot în lume tratamentele antivirale sunt costisitoare, dar diferenţa constă în procentul diferit din PIB care se alocă. În lista de medicamente nu avem niciunul care să fie fost retras de pe piaţă, iar informaţia după care moleculele vechi sunt tot atât de bune precum cele noi este eronată. Dl prof. dr. Mihai
Voiculescu a criticat actualul sistem de funcţionare al CNAS, care nu este, ca în ţările occidentale, o bancă independentă, ci îşi primeşte fondurile după un ocol pe la trezorerie şi pe la Ministerul de Finanţe, unde fondurile pot suferi „influenţe“ – politice.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe