Newsflash
Știri

București: centru-pilot pentru minorii abuzați

de L. Budin - oct. 25 2022
București: centru-pilot pentru minorii abuzați

Salvaţi Copiii România și Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 au deschis un centru-pilot pentru minorii victime ale abuzului sexual şi violenţei domestice extreme.

Centrul de tip Barnahus are rolul de a preveni retraumatizarea copiilor din timpul anchetelor, informează Agerpres.

centru_copii_abuzati
Sursă foto: Facebook Ciprian Ciucu

 

Modelul Barnahus (termenul islandez pentru „o casă pentru copii”) este recunoscut drept un model de bună practică receptiv la nevoile copilului, multidisciplinar și interinstituțional.

Centrul este bazat pe un model integrat de servicii complexe, de evaluare psihologică şi medicală, audiere şi protecţie a copiilor victime ale abuzurilor.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România, a declarat că în România cazurile de abuz sexual şi de violenţă în familie au crescut. Ea a informat că, din datele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în 2021 s-au înregistrat 1.349 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor (173 de băieţi şi 1.176 de fete).

Procedurile actuale retraumatizează copilul şi de multe ori astfel de retraumatizare poate avea efecte mai nocive decât abuzul însuşi, prin urmare, trebuie un spaţiu prietenos, măsuri de siguranţă fizică şi emoţională în care cercetarea penală şi un proces judiciar să aibă succes”, a spus Gabriela Alexandrescu.

Potrivit acesteia, abuzul sexual este subraportat în România. Un studiu al Salvaţi Copiii din 2021 a arătat că aproximativ 3% din părinţi au afirmat că copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, și că 2,9% din adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină raporturi sexuale împotriva voinţei lor.

Gabriela Alexandrescu a precizat că în centrul inaugurat este o cameră de evaluare şi intervenţie psihologică, una de observaţie, alta de audiere, un cabinet medical şi o sală de aşteptare.

Medic pediatru de la Arad: atitudinea la domiciliu în cazul copiilor cu bronșiolită

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe