Newsflash
Știri

Cafeaua şi inima

de Dr. Alexandru TRIFAN - aug. 21 2009
Cafeaua şi inima

Cercetătorii au efectuat o serie de studii prospective pentru a analiza posibila legătura dintre consumul de cafea şi bolile cardiovasculare. Astfel, Lopez-Garcia şi colaboratorii săi au evaluat asocierea dintre consumul de cafea pe termen lung şi riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. La studiu, au participat 44.005 bărbaţi şi 84.488 de femei, fără un istoric de boli cardiace sau cancer. (...)

   Cercetările au fost efectuate încă din 1980, la femei şi 1986, la bărbaţi, cu repetare la intervale de doi ani. În urma studiilor, s-au evidenţiat 2.173 de cazuri de boli coronariene – dintre care 1.449 de infarcturi miocardice nefatale şi 724 de deces de cauză cardiacă – la bărbaţi şi 2.254 de cazuri – 1.561 de infarcturi miocardice nefatale şi 693 de deces de cauză cardiacă – la femei. După ajustarea datelor în funcţie de vârstă, fumat sau alţi factori de risc, s-a ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea nu creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.
    Studiul Coffee consumption and risk of myocardial infarction among older Swedish women (Rosner S. şi colab.) a examinat posibila legătură dintre infarctul miocardic şi consumul de cafea. Cercetarea a fost efectuată pe 32.650 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 74 de ani. După ajustarea datelor în funcţie de vârstă, factori de risc pentru apariţia bolilor de inimă şi factori alimentari, cercetătorii au constatat că femeile care consumau 5 sau mai multe căni de cafea pe săptămână prezentau un risc mai scăzut, – cu un procent de 32% – de a dezvolta infarct miocardic, în comparaţie cu femeile care consumau maximum 4 căni de cafea săptămânal.
    Cercetările efectuate asupra pacienţilor cu probleme cardiace au arătat că un aport moderat de cafeină nu conduce la afecţiuni miocardice. Unii dintre pacienţi pot fi sensibili la cafeină, dar acest lucru nu este valabil pentru toate persoanele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe