Newsflash
Știri

Calcularea scorului de risc de fibroză și atitudinea medicului de familie în funcție de acesta

de Florentina Ionescu - mar. 5 2020
Calcularea scorului de risc de fibroză și atitudinea medicului de familie în funcție de acesta

La conferința Medic.ro (Medicina de familie între teorie şi practică) care s-a desfășurat la București săptămâna trecută, dr. Ligia Daniela Moșneaga, medic primar medicină de familie, a susținut o lucrare despre afecțiunile hepatice steatogene. Unul dintre punctele importante ale temei a fost diagnosticul, și anume modul de calcul pentru scorul riscului de fibroză.

Pentru ca medicul să știe exact unde se situează cu pacientul – la ce moment din drumul spre complicații se află acest pacient – trebuie evaluate steatoza, inflamația și gradul de fibroză. Acest lucru se poate efectua destul de simplu, iar examenul clinic trebuie făcut tuturor pacienților.

fibroza hepatica

Totodată, dr. Ligia Moșneaga a punctat la conferința Medic.ro că trebuie efectuat un examen de laborator care să cuprindă profilul hepatic, însă medicul nu trebuie să omită nici profilul lipidic, de glicemie, de hemoglobina glicozilată și de un indice. Aceasta subliniază că pacientul poate fi trimis pentru a face o ecografie și trebuie calculat, totodată, un scor ce indică riscul de fibroză la acest pacient:

„Ce face specialistul gastroenterolog spre deosebire de noi? (medicii de familie – n.r.) Poate să vadă markerii de fibroză pe care îi facem și noi, dar el poate să îi mai facă și pe cei care sunt contra cost, FibroTest-ul și FibroMax-ul. El poate să facă elastografie, pe care și noi am putea să o facem. Medicul specialist mai poate face un fibroscan, poate face o puncție hepatică dacă este cazul, poate face ecografie sau RMN – dacă este cazul”.

Scoruri pe care medicul le poate calcula foarte simplu

Potrivit dr. Ligia Moșneaga, există mai multe scoruri pe care medicii le pot calcula foarte simplu, în cabinet, de pe telefon, întrucât ele „nu necesită niciun curs, nu necesită nicio specializare, nu necesită decât să se dea o căutare pe telefon după «calcul scor APRI»”.

Odată făcută această căutare, se deschide o aplicație în care medicul de familie trebuie să introducă datele pacientului: transaminaza tip TGO și numărul de trombocite. Este o formulă simplă de calcul, iar apoi apare un scor și, în funcție de valoarea acestui scor, medicul va ști care va fi atitudinea lui în continuare.

Semnificația scorului APRI se interpretează astfel, spune dr. Ligia Moșneaga:

„Dacă este sub 0,5, îmi arată că pacientul are risc mic să facă sau să aibă în acel moment fibroză. Dacă este între 0,5 și 1,5 este risc crescut, iar dacă este peste 1,5, probabil că acel pacient deja se apropie foarte tare de o fibroză severă sau chiar ciroză. Atitudinea noastră, a medicilor de familie, este că atunci când avem un scor sub 0,5 să monitorizăm pacientul. Când avem un scor cu risc mare, trebuie să îl trimitem măcar o dată pe an la gastroenterolog. Iar atunci când scorul este peste 1,5 atitudinea este să îl trimitem imediat la gastroenterolog, pentru că el probabil este în pragul unei ciroze”.

Medicul citat a amintit că mai există alte două scoruri: unul este scorul NAFLD – Fibrosis Score, care este folosit de specialiști, care pot determina albumina în spitale; al doilea este scorul FIB-4, care cuprinde vârsta, transaminaza tip AST, numărul de trombocite și ALT-ul.

„Sub 1,45 înseamnă că probabil că nu are fibroză, între 1,45 și 3,25 este neconcludent, așa că mai fac niște investigații, iar peste 3,25, îl trimit pe pacient urgent la gastroenterolog”, a explicat dr. Ligia Moșneaga referitor la scorul FIB-4, mai ales că valorile mari indică fibroză avansată.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe