Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Cămașa cu funcţie de microfon

de Dr. Diana Andronache - mar. 25 2022
Cămașa cu funcţie de microfon

Ingineri de la Massachusetts Institute of Technology în colaborare cu cercetători de la Rhode Island School of Design au dezvoltat un material care funcţionează ca un microfon.

poza 2

Materialul transformă sunetul mai întâi în vibraţii mecanice, apoi în semnale electrice, similar cu funcţia pe care o îndeplinește sistemul auditiv uman.

Recent, s-au creat ţesături acustice care răspund prin vibraţii la sunetele audibile. Vibraţiile sunt la scara nanometrilor, practic mult prea mici pentru a fi percepute. Însă, pentru a capta aceste sunete nesesizabile, cercetătorii au creat o fibră flexibilă care, atunci când este introdusă într-o ţesătură, se îndoaie similar cu mișcarea algelor marine pe suprafaţa oceanelor.

La rândul ei, fibra este alcătuită dintr-un material piezoelectric, care produce un semnal electric atunci când asupra sa acţionează forţe mecanice. Acest material poate capta sunete atât din mediile cu zgomot intens, cât și din mediile liniștite, precum o bibliotecă, și poate determina direcţia precisă a sunetelor ce apar brusc. De asemenea, atunci când aceste fibre sunt împletite în ţesătura unei cămăși, pot fi detectate și caracteristicile subtile ale bătăilor inimii.

Mai mult decât atât, cercetătorii au inversat cu succes funcţia fibrei pentru a fi utilizată ca difuzor, și nu ca detector de sunet, toate acestea putând avea aplicaţii în procesele de comunicare, spun cercetătorii. 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220316120835.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe