Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Campanie împotriva dermatozelor profesionale

Viața Medicală
Dr. Sorina VASILE vineri, 18 martie 2011

   România se alătură campaniei europene de prevenţie a bolilor dermatologice ocupaţionale. Vor fi efectuate gratuit, în patru centre universitare din ţară, teste cutanate pentru persoanele cu risc de boli profesionale care afectează pielea. (...)
 

   România se alătură campaniei europene de prevenţie a bolilor dermatologice ocupaţionale. Vor fi efectuate gratuit, în patru centre universitare din ţară, teste cutanate pentru persoanele cu risc de boli profesionale care afectează pielea.
   Campania de prevenţie „O piele sănătoasă la locul de muncă“, lansată în 23 de ţări europene, vine în România din aprilie. Mişcarea, iniţiată de experţi din peste 50 de centre dermatologice reuniţi în EPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases), este susţinută de Parlamentul European.
   Dnii prof. dr. Swen Malte John, din Germania, şi prof. dr. George-Sorin Ţiplica, şeful secţiei de Dermatologie din Spitalul Clinic Colentina, au prezentat vinerea trecută, la Bucureşti, date medicale şi economice privind dermatozele profesionale. Aceste afecţiuni reprezintă principala cauză, în Europa, a problemelor de sănătate legate de muncă şi determină anual pierderi de peste 5 miliarde de euro. Sunt descrise peste 30 de astfel de dermatoze, ponderea cea mai mare (aproximativ 90%) fiind a eczemelor. Cele mai frecvente substanţe responsabile pentru aceste patologii sunt cromul, nichelul, cobaltul, răşinile sintetice, parfumurile şi lanolina. Menajerele, constructorii, coafezele, dar şi cadrele medicale sunt cele mai expuse categorii profesionale la aceste afecţiuni. Rapoartele oficiale ale UE arată că dermatozele profesionale reprezintă 25% din totalul bolilor ocupaţionale şi peste 90% din întreaga patologie profesională la grupa de vârstă 15–25 ani.
   „În România, aceste afecţiuni nu sunt recunoscute şi nu sunt corect raportate, astfel că în anul 2000 erau doar 1.576 de bolnavi cu aceste suferinţe. Cunoaşterea dermatozelor profesionale permite identificarea de măsuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea acestor boli“, a declarat profesorul Ţiplica, responsabilul pentru România al eurocampaniei iniţiate de EPOS.
   Din aprilie 2011, patru centre universitare din ţară (Bucureşti, Timişoara, Tg. Mureş şi Craiova) vor selecta persoanele cu risc de boli de piele şi le vor testa gratuit. Medicii dermatologi, care vor lucra în regim de voluntariat, vor utiliza pentru patch-test trusa standard europeană, care conţine 28 de alergeni. Un astfel de kit ajunge pentru aproximativ 100 de pacienţi şi costă 1.200 de euro. În Bucureşti, testările se vor efectua la spitalele: Colentina, Elias şi „Scarlat Loghin“. Rezultatele campaniei româneşti de prevenţie vor fi prezentate la Congresul European al Academiei de Dermato-Venerologie, de la Lisabona, din perioada 20–24 octombrie 2011.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.