Newsflash
Știri

Campanie pentru utilizarea rațională a suplimentelor alimentare

de L. Budin - mar. 14 2022
Campanie pentru utilizarea rațională a suplimentelor alimentare

Campania își propune să educe publicul larg și viitorii profesioniști din sănătate - farmaciști, medici - privind recomandarea și administrarea corectă a suplimentelor alimentare și a OTC-urilor.

Utilizarea rațională a suplimentelor alimentare și creșterea gradului de conștientizare a problemei deficitului de medicamente esențiale cu care se confruntă România trebuie să reprezinte un punct de interes pentru toți specialiștii din domeniul medical, dar și pentru publicul larg, se arată într-un comunicat.

informare-farmacisti

În acest sens, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) dorește aducă un plus de informare, prin organizarea Campaniei Naționale de Sănătate Publică MedAccess. În perioada 14-27 martie, atât în mediul online, cât și în centrele universitare în care activează cele opt asociații locale membre FASFR – din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea. Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara  - , se vor desfășura activități de informare a studenților farmaciști și a publicului larg care să răspundă la următoarele întrebări:

  • „Cum putem combate automedicația irațională?”;
  • „Care sunt efectele benefice și limitările suplimentelor alimentare?”;
  • „Cum se administrează corect suplimentele alimentare?”;
  • „Care sunt cauzele și consecințele deficitului de medicamente din România?”

Campania MedAccess se va desfășura în mediul online prin publicarea de materiale informative care au ca scop sensibilizarea populației cu privire la importanța utilizării raționale a suplimentelor alimentare și a OTC-urilor, și familiarizarea studenților cu problema deficitului de medicamente esențiale. Pe paginile de Facebook și Instagram ale Federației vor fi postate materiale destinate atât publicului larg, cât și persoanelor avizate din domeniul sănătății.

Un chestionar vizează atât gradul de pregătire al studenților farmaciști și mediciniști în ceea ce privește activitatea de recomandare a suplimentelor alimentare, cât și nivelul de informare al populației generale rezidente în România în ceea ce privește utilizarea rațională a suplimentelor alimentare.

Joi, 24 martie 2022, începând cu ora 20.00, are loc webinarul MedAccess în cadrul căruia este invitată în calitate de speaker Bianca Băluță, Alumnus FASFR, farmacist, absolvent al programului de master „International Health Policy” de la London School of Economics and Political Science, se mai arată în comunicat.

Activitățile desfășurate în centrele membre vizează distribuirea flyerelor informative în cadrul farmaciilor și al centrelor comerciale, prezentarea materialelor informative în format online și fizic, în licee, pentru a ajunge și la segmentul cel mai tânăr al populației țintă, precum și organizarea de conferințe sau activități sociale. Acestea sunt destinate studenților din domeniul sănătății și specialiștilor, dar și publicului larg. 

În fiecare centru, activitățile desfășurate au în componență:

  • București: distribuirea flyerelor informative în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și în farmacii, prezentare unor materiale informative elevilor din licee, atât în mediul online, cât și fizic.
  • Cluj-Napoca: organizarea unei conferințe pentru voluntarii campaniei legată de recomandarea corespunzătoare a medicamentelor OTC și a suplimentelor alimentare, realizarea unor prezentări informative pentru studenții altor universități, organizarea unei sesiuni online de Q&A pe platfoma Instagram.
  • Craiova: organizarea unei workshop, distribuirea flyerelor informative în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.
  • Iași: prezentare a unor materiale  informative în licee, stand de informare în incinta Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” și în complexele comerciale Iulius Mall și Palas Mall.
  • Oradea: distribuirea flyerelor informative în farmacii, postări informative pe rețelele sociale, sesiuni de Q&A.
  • Sibiu: organizarea unei conferințe în cadrul căreia speakerul principal este o domnișoară farmacist șef, fostă absolventă a Facultății de Farmacie din Sibiu. Distribuire de flyere informative atât în farmacii, cât și în cabinetele medicale, organizarea unui Quiz Night.
  • Târgu-Mureș: distribuirea flyerelor informative în spațiile publice și în farmacii, organizarea unei vânători de comori, realizarea unei conferințe cu ajutorul HelpNet, proiectarea unui documentar despre suplimentele alimentare.
  • Timișoara: distribuirea flyerelor informative în cadrul Facultății de Farmacie din Timișoara și în spațiul public.

Cabinetele de medicina familiei, renovate și dotate cu echipamente până în iunie 2023

Pentru a combate utilizarea irațională a suplimentelor alimentare și a OTC-urilor sugerăm: promovarea surselor sigure de informare, descurajarea achiziționării de suplimente alimentare de la agenți economici necertificați și mai ales cunoașterea efectelor benefice la care pacienții se pot aștepta de la un supliment alimentar, dar și a limitărilor acestora, a potențialelor efecte secundare sau a riscului de apariție a unor interacțiuni medicamentoase”, se subliniază în comunicatul FASFR.

Pandemia este departe de a se fi terminat, avertizează OMS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe