Newsflash
Știri

Canabisul – aprobat pentru tratarea epilepsiei

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iun. 29 2018
Canabisul –  aprobat pentru tratarea epilepsiei
Agenția americană pentru produse alimentare și medicamente din SUA (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat, săptămâna trecută, utilizarea sistemelor hibride closed looped MiniMed 670G și pentru copiii între șapte și 13 ani cu diabet de tip 1, până acum acestea având indicație de folosire doar în rândul adulților și al adolescenților. MiniMed 670G este o pompă de insulină atașată la purtător, care asigură monitorizarea strictă a glicemiei și administrarea unor doze potrivite de insulină în funcție de valorile sale.
    Monitorizarea atentă a glicemiei la intervale de timp regulate reprezintă un efort al pacienților cu diabet de tip 1 sau al părinților lor, dacă aceștia sunt copii. Pompa cu insulină este destinată îmbunătățirii calității vieții acestor pacienți, iar acum își poate realiza scopul și pentru copii, care sunt mult mai afectați de povara bolii decât adulții. MiniMed 670G măsoară nivelul glicemiei la fiecare cinci minute și administrează, în funcție de acesta, doza optimă de insulină. Dacă glicemia este în limite normale, pompa nu administrează insulină. MiniMed 670G nu este aprobat pentru folosirea la copiii mai mici de șapte ani sau la pacienții care necesită mai puțin de opt unități de insulină pe zi, se menționează în comunicatul celor de la FDA.
    Dispozitivul MiniMed 670G este alcătuit dintr-un senzor de glicemie care măsoară glucoza la nivel subcutanat și pompa atașată de purtător, conectată la un plasture prin care se administrează insulina. Pentru a calcula și carbohidrații din alimentație ingerați în plus, pacienții trebuie să își ajusteze singuri nivelul de insulină. MiniMed 670G a fost aprobat de FDA pentru copiii sub 13 ani numai după realizarea unui studiu care a inclus 105 subiecți între șapte și 13 ani și care nu a găsit vreun efect advers ce ar putea să contraindice folosirea pompei la acest grup de pacienți.
    Folosirea pompei este totuși asociată cu unele efecte adverse, cum ar fi hipoglicemiile, hiperglicemiile, iritații ale pielii sau în jurul plasturelui de infuzie. Din aceste considerente, FDA a cerut realizarea unor studii suplimentare care să ofere mai multe detalii despre aceste reacții și despre modul cum pot fi contracarate la copiii între șapte și 13 ani.

    Migranții sunt buni pentru economiile în care lucrează, contrar credinței că ei consumă resursele unei țări, citim într-un studiu publicat recent în Science Advances și citat în Nature. Studiul arată că, la cinci ani de la venirea lor, migranții aduc beneficii mari economiilor țărilor în care au ajuns, chiar ei dorindu-și locuri de muncă stabile și dezvoltare financiară. Analiza este făcută pe 30 de ani (din 1985 până în 2015) și include țări din Europa de Vest (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Portugalia, Marea Britanie), arătând că, în urma unei migrații, puterea economică și sustenabilitatea economiei țării de destinație cresc, iar rata de șomaj scade. Cercetarea a făcut diferența între efectele înglobării migranților într-o economie de stat și efectele acceptării refugiaților, care locuiesc temporar într-o țară până la procesarea cererii de refugiere și dobândirea statutului de refugiat. În ultima categorie sunt incluși cei care au plecat din Iugoslavia în 1990 și cei care au venit recent din Siria.
    Efectele favorabile ale migrării asupra economiei unei țări se datorează creșterii gradului de angajare și aportului mai mare la bugetul de stat prin plata taxelor. Aceste venituri exced costurile primirii refugiaților în toate țările incluse în studiu. Unii critici sugerează că dezavantajul ar fi faptul că imigranții ar putea constitui concurență pentru ceilalți cetățeni ori că și-ar putea dezvolta afaceri concurente celor locale. Oricum, și acest lucru ar fi în beneficiul economiei, concluzionează criticii.

    Canada a legalizat recent consumul de marijuana în scop recreațional în rândul persoanelor peste 18 ani, devenind prima țară din grupul celor mai avansate șapte economii (Group of Seven – G7) care face acest pas. Nu este chiar o noutate în America de Nord, câteva state din SUA legalizând și ele consumul de canabis în scop medicinal. Legea este susținută de Justin Trudeau, prim-ministrul canadian, și a fost studiată în Senat timp de șase luni, dar consumul de canabis va fi permis doar după două–trei luni de la aprobarea legii.
    Piața consumului de marijuana se estimează că va ajunge la peste 6 miliarde de dolari, din care aproximativ 4,3 miliarde să provină de la consumul în scop recreațional și 1,7 de la consumul în scop medicinal. Consumul de marijuana va fi bine reglementat, planta putând fi vândută cu branding limitat la pachete. Fiecare pachet va avea inscripționat un semn galben care atenționează că produsul are efecte asupra sănătății și un semn roșu care atenționează că produsul conține canabis. În plus, pe pachete vor putea fi găsite informații în legătură cu conținutul de THC și detalii despre linia de proveniență. Consumatorii vor putea deține doar 30 de grame de canabis uscat, iar dacă vor fi prinși depășind această cantitate riscă cinci ani de închisoare. De asemenea, consumatorii nu vor avea voie să conducă sub influența substanței, fiind amendați cu 1.000 de dolari dacă încalcă această prevedere pentru prima oară și cu minimum 30 de zile de închisoare dacă o încalcă pentru a doua oară.

    În ton cu legalizarea consumului de marijuana în Canada, FDA a aprobat, luni, prescrierea unui medicament bazat pe canabis pentru tratamentul formelor rezistente de epilepsie, titrează NBCNews. Reprezentanții FDA atrag atenția că aprobarea acestui tratament nu înseamnă legalizarea canabisului în scop medicinal. Epidiolex (canabidiol) este medicamentul care provine din marijuana, dar nu conține THC (tetrahidrocanabinol), molecula responsabilă de stările oferite de drogul recreațional. Tratamentul cu canabidiol (CBD) poate ușura viețile celor cu sindroame neurologice grave, precum Dravet sau Lennox-Gestaut, în care crizele epileptice sunt foarte greu de controlat, și este disponibil doar sub formă de picături.
    Cei de la FDA atrag atenția, cu această ocazie, că multe companii vând tratamente bazate pe compuși din canabis pentru diferite afecțiuni grave, precum cancerele sau durerile cronice. Aceste medicamente nu au niciun efect asupra sănătății și beneficiile lor nu sunt dovedite științific, spune FDA. Apelarea la aceste remedii poate întârzia instituirea tratamentelor adecvate, fiind din acest motiv periculoasă. Nu este și cazul CBD, care s-a demonstrat că are efecte clare asupra crizelor epileptice, reducând apariția lor și oferind copiilor afectați de aceste sindroame o viață aproape normală.

    Tipul de medicație analgezică pe care o primesc copiii din SUA depinde de rasa acestora, aflăm dintr-un articol publicat în Pain și citat în Reuters Health. Descoperirea nu este însă valabilă și pentru medicația prescrisă acasă, ci doar pentru cea administrată în mediul spitalicesc, în urgențe și în chirurgie. Studiul a inclus 113.929 de copii. Copiilor de rasă caucaziană le-au fost prescrise mai des opioide decât etnicilor, cu excepția copiilor nativ americani, care au primit doze similare. Peste 90% din copiii caucazieni, față de 34,3% din copiii etnici, au primit medicamente de la furnizori care aparțin aceleiași rase. În cazul copiilor de rasă neagră, primirea medicamentelor de la un furnizor din aceeași rasă a fost asociată cu o posibilitate mai mică de a primi opioide, realitate neconstatată în cazul copiilor de alte rase.
    Studiul a arătat că, în cazul copiilor caucazieni, este de două ori mai probabil să primească opioide, iar în cazul copiilor de alte etnii este de două ori mai probabil să primească antiinflamatoare nesteroidiene și paracetamol decât opioide. Cercetătorii concluzionează că părinții din minorități etnice doresc mai puține opioide pentru copiii lor decât vor caucazienii și exclud varianta ca opioidele să fie prescrise mai puțin copiilor etnici din simple disparități. De fapt, opioidele ar putea fi prescrise excesiv copiilor de rasă caucaziană.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe