Newsflash
Știri

Canapeaua albă: campanie de informare privind cancerul pulmonar

de Dorina Novac - nov. 18 2022
Canapeaua albă: campanie de informare privind cancerul pulmonar

În România, peste 65% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii metastatice. Doar 6% dintre cazuri sunt diagnosticate în stadiile I şi II.

Este realitatea din România, așa cum a fost ea expusă în studiul „Cancerul Bronhopulmonar - Traseul pacienților cu cancer”, elaborat de Center for Health Outcomes&Evaluation.

canapeaua alba_banner

„În acest context, ne așezăm pe «Canapeaua albă» alături de medici, pacienți, manageri ai unor unități spitalicești care oferă servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului pulmonar, pentru a discuta despre optimizarea circuitului pacientului cu cancer pulmonar în sistemul medical din România, precum și despre importanța screeningului și a diagnosticării precoce. De altfel, luna noiembrie este dedicată, la nivel mondial, conștientizării acestei afecțiuni”, se arată într-un comunicat de presă.

Citește și: Problematica actuală în cancerul pulmonar

„Cancer pulmonar? Nu și la tine acasă” este un eveniment organizat în zilele de 20 și 21 noiembrie, în intervalul 11:00 - 14:00, și reprezintă o inițiativă a trei organizații non-profit din România - Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet) și Asociația „Împreună pentru Viață”. 

Proiectul „Canapeaua albă” este o campanie de informare care va fi transmisă live în social media, mediu în care se vor regăsi numeroase materiale informative despre cancerul pulmonar.

„În ceea ce privește diagnosticarea precoce, la nivelul Institutului Oncologic București implementăm, în acest moment, un program pilot pentru screeningul cancerului pulmonar. Un program eficient de screening conduce, în mod natural, la o proporție mai mare de pacienți care pot fi tratați chirurgical, chiar minim invaziv. În procesul de diagnosticare este implicată și chirurgia toracică, prin puncție biopsie sub ghidaj CT, tehnică deficitară la nivel național. Un program de screening bazat pe low-dose CT, combinat cu chirurgia minim invazivă conduce la scăderea perioadei de recuperare a pacientului și, chiar dacă este necesar un tratament adjuvant chimioterapic, el poate fi administrat mai rapid după rezecția minim-invazivă”, a precizat dr. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București.

La nivel național, sunt diagnosticate anual peste 12 mii de cazuri, iar 11 mii de bolnavi pierd lupta cu boala.

Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la bărbați, trei sferturi dintre pacienți fiind de sex masculin. Cifrele sunt estimările GLOBOCAN pentru anul 2020, fiind cele mai noi statistici oficiale.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe