Newsflash
Știri

Cancerul - analiză şi răspundere publică?

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 13 2013
Cancerul - analiză şi răspundere publică?
   Peste şapte milioane şi jumătate de oameni mor anual din cauza cancerului şi alte aproape 13 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate; patru milioane mor prematur, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2025, în absenţa unor strategii practice de abordare a problematicii cancerului, numărul anual al deceselor premature cauzate de cancer va atinge un nivel alarmant, de şase milioane.
   La 4 februarie, în toată lumea, s-au organizat acţiuni de conştientizare a pericolului cancerului. Cu această ocazie Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului (UICC) şi Agenţia Internaţio­nală de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) au anunţat că nu mai puţin de 1,5 milioane de vieţi ar putea fi salvate anual, dacă s-ar pune în practică măsurile stabilite de OMS, prin obiectivul „25 by 25“ (reducerea deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile cu 25% din cifra estimată a se atinge până în anul 2025). Îndemnul organizaţiilor amintite, adresat publicului larg şi guvernelor deopotrivă, este acela de a vorbi cu o singură voce, pentru a risipi miturile şi concepţiile greşite despre cancer, sloganul de anul acesta fiind „Cancerul: ştiaţi că…?“. Mituri precum: „Cancerul este doar o problemă de sănătate“, „Cancerul este o boală a bogaţilor, a bătrânilor şi a ţărilor dezvoltate“, „Cancerul este o condamnare la moarte“ şi „Cancerul este inevitabil“ sunt de neacceptat astăzi, când medicina şi cercetarea biomedicală cunosc o dinamică remarcabilă. Cancerul are largi implicaţii sociale, economice, de dezvoltare şi în ce priveşte drepturile omului: este o epidemie, la nivel mondial, care afectează toate vârstele şi grupurile socio-economice, iar ţările în curs de dezvoltare poartă o povară disproporţionată. Apoi, multe tipuri de cancer, considerate cândva o condamnare la moarte, pot fi astăzi vindecate, iar mulţi pacienţi pot fi trataţi eficient. Şi, ca să încheiem cu demontarea miturilor la care făceam referire, pe baza cunoştinţelor actuale şi aplicând corect strategiile amintite mai sus, cel puţin 30% din cazurile de cancer pot fi prevenite.
   În România, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului a fost marcată printr-o conferinţă de presă organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), sub sloganul „Trăim în Europa, dar ne tratăm în România“. În contextul recentei crize a citostaticelor, FABC a dorit să readucă în discuţie dreptul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de a avea acces la cele mai noi terapii din domeniu, făcând referire la faptul că peste 1.000 de pacienţi aşteaptă aprobarea Comisiei de oncologie a CNAS pentru tratament. Şi asta, în condiţiile în care avem un Program naţional de oncologie.
   Tocmai despre Programul naţional de onco­logie au vorbit reprezentanţii CNAS, la conferinţa de presă susţinută cu acelaşi prilej. Astfel, de la dr. Doru Bădescu, preşedintele CNAS, şi dr. Dan Jinga, preşedintele Comisiei de oncologie, am aflat că, anul trecut, alocarea bugetară pentru întregul program a fost de aproximativ un miliard de lei, cu 10% mai mult decât în 2011 şi cu 30% mai mult faţă de 2008, când a început derularea programului prin interme­diul CNAS. Numărul pacienţilor care au primit aprobarea comisiei de experţi pentru tratamente inovatoare a crescut în 2012 cu 24,6% faţă de 2011 şi cu 42% faţă de 2008. În intervalul 2008–2010, s-a înregistrat însă o creştere dra­matică (93%) a numărului de pacienţi înscrişi pe lista de aşteptare, atingându-se un maximum istoric de 3.259, în 2010. Ulterior, prin adoptarea protocoalelor europene de tratament oncologic, precum şi prin măsurile organizatorice luate, s-a produs o diminuare a numărului celor înscrişi pe lista de aşteptare, ajungându-se ca la începutul acestui an să fie atins un minimum istoric de 1.292 de pacienţi. În ce priveşte aprobarea principalelor clase de medicamente rambursate de CNAS, respon­sabilitatea revine Comisiei de specialitate din CNAS pentru 14 medicamente, comisiilor jude­ţene de specialitate pentru trei medicamente, me­dicu­lui curant pentru alte 14 medicamente şi medicului de specialitate, pentru 48 de me­dicamente.
   Problemele ţării noastre nu se rezumă însă la accesul la tratament. Dacă ar fi să luăm ca exemplu cancerul de sân, aflăm de la dr. Dan Jinga că, în prezent, în România, doar 30% din cazuri sunt diagnosticate în faze incipiente, 70% fiind deja metastatice; în Germania, proporţia este inversată. Un cancer incipient necesită un tratament (decontat de CNAS) de peste 163.000 lei pe 12 luni, în timp ce cancerul mamar metastazat ajunge, în trei ani şi jumătate, la decontări de peste jumătate de miliard de lei.
   Ce se poate face pe termen scurt? Eventual, creş­terea finanţării. Pe termen lung, implemen­tarea Registrului român de oncologie ar fi o soluţie, dar încă mai are până ce va fi validat. El poate oferi Minis­terului Sănătăţii oportunitatea unor strategii de screening, astfel încât să crească proporţia diag­nosticului în stadii precoce. Potrivit medicului Dan Jinga, Registrul este finalizat din punct de vedere lo­gistic, în el fiind înscrişi, de medicii curanţi, 23.000 de pacienţi din cei 96.955 aflaţi în tratament.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe