Newsflash
Știri

Cancerul de piele: între geografie și inegalitatea șanselor

de Monica GEORGESCU - aug. 29 2016
Cancerul de piele: între geografie și inegalitatea șanselor
    La nivel global, unul din trei tipuri de cancer depistate este cancerul de piele. Peste trei milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual. Pornind de la aceste date, platforma medicală germană derma.plus a publicat în luna iulie a acestui an un studiu menit să faciliteze o mai bună înțelegere a factorilor geografici și socioeconomici ce determină incidența cancerului de piele pe mapamond.
     Studiul vizează două aspecte: repartiția cazurilor din punct de vedere geografic, pe de-o parte și, pe de altă parte, factorii economici și sociali ce influențează rata de mortalitate. Rezultatele studiului evidențiază o incidență mai mare a cazurilor în țările dezvoltate, fapt datorat unui nivel mai ridicat al indicelui UV, corelat cu o tonalitate mai deschisă a pielii locuitorilor. Pe de altă parte, cercetarea identifică o inegalitate semnificativă în ceea ce privește costul alocat tratamentului cancerului de piele în diferite țări.
    Concluziile cercetărilor efectuate de derma.plus sunt grupate pe două categorii. Una se referă la riscul potențial de contractare a bolii (se iau în calcul indicele mediu UV, culoarea pielii locuitorilor și incidența medie a acestui tip de cancer comparativ cu alte țări) și alta ia în calcul factorii socioeconomici, precum și rata mortalități și sumele cheltuite de sistemul național de sănătate cu fiecare caz în parte.
    România este clasată pe poziția 37 (din 62) în ceea ce privește riscul de contractare a cancerului de piele, cu peste 1.100 de cazuri diagnosticate în fiecare an. Noua Zeelandă și Australia conduc detașat clasamentul privind riscul de îmbolnăvire, urmate de Elveția, Suedia și Norvegia, unde culoarea deschisă a pielii locuitorilor sporește factorul de risc.
    În ceea ce privește cheltuielile sistemului național de sănătate și accesul pacienților la tratament, țara noastră se situează pe poziția 42 din 62 de state. Graficul socio­economic evidențiază eforturile de a preveni și combate această boală. Astfel, Suedia înregistrează cele mai bune scoruri la nivel global în ceea ce privește rata de succes a tratării cancerului de piele. Noua Zeelandă și Australia, listate pe primele poziții în graficul factorilor de risc, înregistrează de asemenea un scor bun din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea din produsul intern brut. În schimb, România pierde puncte în clasamentul eforturilor economice depuse pentru a preveni și trata cancerul de piele. Țara noastră se află puțin după jumătatea clasamentului din punctul de vedere al riscului acestei afecțiuni, dar în ultima treime a clasamentului care corelează cheltuielile sistemului medical cu rata mortalității.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe