Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Cancerul, o povară economică pentru pacienţii români

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 24 iunie 2022

Nouă din zece români ar fi vulnerabili din punct de vedere economic în cazul unui eventual diagnostic de cancer.

Românii cu neoplazii sunt obligaţi să scoată din buzunar, în primul an de la diagnosticare, aproximativ 10.087 de lei pentru investigaţii și tratament, arată rezultatele unei analize prezentate de conf. dr. Clara Volintiru (ASE București), în cadrul unei conferinţe pe tema cancerului, organizată săptămâna aceasta. Cea mai mare parte din această sumă (49%) este cheltuită pentru investigaţii și tratamente complementare, care nu sunt acoperite de asigurare. O proporţie considerabilă (31%) merge spre accesul fizic la tratament – cheltuieli suplimentare pentru transport și cazare, întrucât mulţi pacienţi cu cancer sunt nevoiţi să călătorească la distanţe semnificative de casă pentru a putea beneficia de tratament.

Alte 20 de procente din cheltuielile totale cu boala în primul an de la diagnosticare au ca scop procurarea de medicamente sau dispozitive medicale adiţionale corelate cu cancerul. Studii citate de conf. dr. Clara Volintiru arată că unul din doi pacienţi oncologici e predispus la probleme psihologice suplimentare, precum depresia sau anxietatea, pentru care nu există o abordare sistematică în sistemul public de sănătate din România.

Pierderi financiare pentru individ și economie

Rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în ţara noastră, unul din doi pacienţi cu cancer provine din rândul persoanelor active în societate (are vârsta sub 65 de ani), de aceea un eventual diag­nostic oncologic se traduce în pierderi financiare atât pentru persoanele afectate de boală, cât și pentru economia românească. Astfel, potrivit datelor prezentate de specialista din Capitală, unul din trei muncitori s-ar confrunta cu efecte grave ale sărăciei în cazul unui potenţial diagnostic de cancer.

Chiar dacă legislaţia din România permite plata integrală a salariului în timpul concediului medical cauzat de cancer, anumite categorii de lucrători rămân deosebit de vulnerabile financiar în faţa unui astfel de diagnostic. Este vorba despre lucrători independenţi, profesioniști liberali, zilieri, muncitori agricoli, munca informală sau casnică neremunerată etc. De altfel, la nivel general, nouă din zece români ar fi vulnerabili financiar în eventualitatea unui diag­nostic oncologic, se mai arată în analiză.

Doar 40% dintre români dețin econoii, iar dintre aceștia, 83% au economii mai mici de 10.000 de lei, potrivit unui studiu IRES publicat în mai 2020. 

Mai mult decât atât, dacă fiecare aparţinător ar petrece o zi pe săptămână cu un membru al familiei care este bolnav timp de șase luni, absenţa sa de la serviciu în ziua respectivă ar însemna o pierdere totală din contribuţia sa economică la stat de 530 de milioane de euro. În ceea ce privește cheltuielile publice, în 2019, costul cancerului a fost de 160 de euro pe cap de locuitor, dar impactul socio-economic asupra economiei românești a fost de 496 de euro pe cap de locuitor, se mai arată în analiză.

Anual, aproape un sfert de milion de persoane din România sunt afectate, direct sau indirect, de cancer.

*Studiu IRES „Românii și băncile în timpul pandemiei de COVID-19”, publicat în mai 2020

Etichete: costuri cancer Romania economii romani cheltuieli cancer cheltuieli boala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.