Newsflash
Știri

Capcanele revizuirii

de Dr. Alexandra MIHAI - oct. 7 2016
Capcanele revizuirii
    La cererea Camerei Federative a Medicilor, Ministerul Sănătății a organizat, la 22 septembrie, dezbaterea publică având în centru Ordinul nr. 870/2004 pentru modificarea și completarea regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar. Actul normativ, regândit în scopul flexibilizării programului și a unei mai bune salarizări a medicilor care fac de gardă, este, de fapt, un paradox, întrucât el încalcă timpii de lucru și de odihnă și nu se apropie de o modalitate cinstită de remunerare a salariaților din sistemul medical. Ministrul Vlad Voiculescu, însoțit de doi secretari de stat, a dus o luptă sortită din prima secundă eșecului, cu cei aproximativ 30 de medici prezenți în sală.
    „Nu ordinul în sine este o problemă, ci filozofia din spatele său. Este ilegal să semnăm un al doilea contract cu timp parțial pentru gărzi, când putem face un act adițional la contractul de muncă existent“, a reacționat dr. Dan Perețianu, vizibil dezamăgit că dezbaterea este literalmente un polimonolog, fiecare persoană având trei minute, nu mai mult, să-și exprime părerea. Acesta susține că Ministerul Sănătății încalcă prevederile Codului muncii, nu plătește orele suplimentare cu 100% în plus, ci cu 75% cel mult, și nu ține cont de toate sporurile care revin orelor de gardă. „Un medic are o anumită valoare dată de gradul profesional, de vechime și de locul unde lucrează, cât de periculos e.“ Degeaba a încercat ministrul sănătății să amintească de sporul de gardă. „Nu e aceeași sumă“, i-a replicat scurt dr. Perețianu.
    Întrebați ce soluții au pentru a asigura continuitatea actului medical, respectând alegerea lor de a nu mai face gărzi, medicii l-au atenționat pe Voiculescu că nu e problema lor, ci a sistemului. „Într-un sistem în care suntem comunitate europeană și avem legislație europeană, cuvinte precum gardă obligatorie nu ar trebui să existe“, spune dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor. Dacă ordinul reglementează timpul de muncă și gărzile, deci obligațiile, tot el trebuie să reglementeze și niște drepturi și să respecte Codul muncii. În realitate, lucrurile stau altfel. „Aveți în față un om care a făcut între opt și zece gărzi pe lună. Nu știu, în țara asta, câți mai muncesc patru sute de ore pe lună“, adaugă Bogdan Rotund, medic primar neurochirurg la SUUB. Din cauza stresului și surmenajului, meseria aduce cu sine un deces precoce. Deși a crescut nivelul plății gărzilor, medicii nu mai consimt să facă gărzi, pentru că nu sunt supraoameni, iar riscul cardiologic e dovedit.
    Contestat a fost și art. 5.3 din ordinul amintit, care susține că în unitățile sanitare în care nu există suficient personal (lucru care face imposibilă desfășurarea activității în condiții corespunzătoare), conducerea poate obliga medici să lucreze în continuare. Or, „acest sistem de gândire de tip stalinist, înrobitor, este infam“. Ba, mai mult, s-a cerut eliminarea din ordin a paragrafului care interzice ca în orele de repaus, la care au dreptul după gărzi, medicii să poată lucra în altă parte, în sistemul sanitar public sau privat. Nici medicii rezidenți nu au fost omiși, cei de anul I și II putând să dubleze medicul de gardă, iar începând cu anul III rezidenții să intre în prima linie de gardă sub supravegherea unui medic specialist care efectuează garda de la domiciliu. De asemenea, gărzile lor ar trebui plătite în mod similar.
   Reacția ministrului sănătății n-a întârziat să apară: „Din 2012, ultima dată când ordinul a suferit modificări și până în 2016, aceste probleme nu existau. Vă revoltați doar de câteva luni“. Replica lui Dan Perețianu nu a întârziat: „Am protestat dintotdeauna! Camera Federativă a avut în fiecare an întâlniri cu miniștrii sănătății“. Amendamente au fost aduse, rămâne de văzut dacă graficul lunar de gărzi va suferi și el modificări. Până atunci, medicul rămâne prins între un sistem bolnav și omul cu suferințele lui reale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe