Newsflash
Știri

„Caravana cu medici”, inclusă în legea sănătății – Ce înseamnă acest pas

de Florentina Ionescu - apr. 30 2020
„Caravana cu medici”, inclusă în legea sănătății – Ce înseamnă acest pas

Cu 293 de voturi pentru și trei abțineri, proiectul „Caravana cu medici” a fost inclus în legea sănătății. Propunerea legislativă, inițiată de deputatul Tudor Rareș Pop, membru în Comisia pentru Sănătate și în Asociația „Caravana cu Medici”, recunoaște acest efort susținut exclusiv din donații și voluntariat.

Un comunicat de presă remis redacției anunța ieri că a fost adoptată legea Caravana cu Medici, care reprezintă un pas înainte pentru creșterea accesului la servicii medicale a comunităților vulnerabile din țara noastră. În acest mod, sutele de cadre medicale care s-au implicat în această inițiativă primesc o recunoaștere binemeritată și, totodată, un cadru legislativ necesar pentru a dezvolta acest tip de intervenție medicală la nivel național.

Ranete Mihai

Am stat de vorbă cu Mihai Ranete, cofondator al „Caravanei cu medici”, care ne-a explicat ce înseamnă acest proiect, cui se adresează și ce își propun membrii acestei inițiative să realizeze în viitor.

Nucleul „Caravanei cu Medici” este alcătuit din 20-30 de persoane, însă pe lângă acestea, cofondatorul estimează un număr de 200 de medici și rezidenți care au participat de-a lungul timpului la caravanele desfășurate în mai multe județe din țară. De la 1 ianuarie anul acesta, a fost creată o președinție prin rotație a acestui proiect, iar Mihai Ranete, care a fost președintele „Caravanei cu Medici” timp de 6 ani, nu mai este președinte, ci un coleg de-al său.

Persoanele din mediul rural au acces la servicii medicale

Proiectul „Caravana cu medici” se adresează în special României rurale, sutelor de mii de oameni aflați în zone care nu beneficiază de servicii medicale primare și nu au acces la sistemul sanitar din diferite motive.

Potrivit inițiatorilor, în ultimii cinci ani, peste 8.000 de persoane au beneficiat în mod direct de intervenția celor peste 70 de caravane tematice desfășurate în cadrul acestui proiect.

„Această lege vine ca o completare a legii sănătății, ce facilitează accesul persoanelor la servicii medicale de bază în zonele rurale unde există deficit de medici. Practic, din momentul de față, s-a creat un cadru legal în care medicii specialiști – ajutați de rezidenți sau studenți – pot oferi servicii în regim de caravană în clădiri cu aviz DSP. Este cam singura soluție din punctul meu de vedere, în contextul actual, în care un sat poate beneficia de servicii de medicină primară, complementare medicului de familie, bineînțeles. Și aici mă refer la teste de screening de tipul evaluării senologice, evaluării oftalmologice, evaluării în sfera cardiologiei și a medicinei interne, consult ginecologic, recoltare de citologie Babeș-Papanicolau și lista poate să continue”, a declarat Mihai Ranete, cofondatorul proiectului „Caravana cu Medici” pentru Viața Medicală.

Ranete Mihai

Totodată, acesta a punctat că nu trebuie să se înțeleagă că se vor putea face toate procedurile în aceste tipuri de clădiri, așadar tematica „Caravanei cu Medici” trebuie adaptată și resurselor locale, astfel încât să existe o siguranță a actului medical atât față de beneficiari, cât și față de cei care oferă actul medical:

„Concret, nu se pot preleva probe biologice într-o școală, indiferent că are aviz DSP. Dar se pot face în ea campanii de conștientizare cu privire la bolile cardiovasculare, se pot efectua ecografii ș.a.m.d.”

Caravana se derulează pe parcursul a una sau două zile, are o echipă multidisciplinară care consultă între 50 și 150 de persoane, adulți și copii. Evaluarea stării de sănătate a populației se face prin consultații de specialitate în medicină internă, cardiologie, oftalmologie, ginecologie, pediatrie, dermatologie etc.

Tipuri de Caravane

În urma examinărilor, pacienților le sunt eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie din acea zonă.

Un teren fertil pentru creșterea altor ONG-uri

În forma votată ieri, inițiativa prevede desfășurarea caravanei în spații care au autorizație sanitară de funcționare sau în corturi medicale special amenajate cu notificarea direcției publice de sănătate județene sau a municipiului București. Mihai Ranete, care este medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală și unul dintre fondatorii „Caravanei cu Medici”, precizează că votarea acestei inițiative are beneficii și pe alte paliere:

„Această lege creează premizele și pentru creșterea altor ONG-uri, a altor grupuri de inițiativă care își doreau să realizeze astfel de caravane, dar erau practic speriate de lipsa unui cadru legislativ și, respectiv, a unor proceduri”.

Pentru „Caravana cu Medici”, spune medicul, această lege reprezintă practic o atingere a obiectivului și a viziunii cu care voluntarii au plecat la drum.

„Noi, la început, ne doream ca în fiecare sat să ajungă la un moment dat o echipă de medici și să acorde servicii medicale și să se creeze o rețea de medici care vin și fac voluntariat, cu medicii de familie, cu cei de la DSP ș.a.m.d. Deci viziunea noastră a fost atinsă”, subliniază Mihai Ranete.

Lucrurile nu se opresc aici

Scopul principal al „Caravanei cu Medici” (care are filiale în București, Iași, Cluj, Timișoara, Brașov) este de a oferi locuitorilor din mediul rural asistență medicală de bază, de a crește gradul de conștientizare a testelor de screening și de a educa populația rurală să aibă grijă de sănătate. Acum lucrurile merg mai departe, iar o lege de acest gen deschide alte drumuri. Cofondatorul „Caravanei cu Medici” a vorbit despre viitor, despre ceea ce își doresc voluntarii din cadrul acestui proiect să realizeze mai departe, pentru că această inițiativă este doar începutul:

„Ne dorim din ce în ce mai mult să ne implicăm și în îmbunătățirea legii, în adăugarea de proceduri, astfel încât randamentul să fie optim pe de o parte, iar pe de altă parte ne dorim continuarea caravanelor. În momentul de față, caravana cu medici are filiale în multe centre și aici mă refer la Iași, Cluj, Brașov și Timișoara. Ne dorim să ajungem la nivel național, astfel încât numărul nostru de evenimente să fie mai mare și, implicit, beneficiarii noștri să fie cât mai mulți” – Mihai Ranete.

Entuziasmul și dorința studenților și rezidenților de a participa la acest proiect sunt foarte mari, spune cofondatorul și, din acest motiv, „niciodată nu am avut deficit de medici în caravană, când ne-am dorit o anumită specialitate”.

„Personal, aș dori să mulțumesc tuturor medicilor și voluntarilor care au participat la acest proiect. Mulțumesc tuturor celor care au facilitat practic crearea acestui cadru legislativ – și aici mă refer la oamenii din politică ce au înțeles ideea proiectului. Și nu în ultimul rând, le mulțumesc tuturor celor care au susținut Caravana cu Medici de la început”, a conchis medicul Mihai Ranete.


Notă autor:

Sursa foto: www.facebook.com/CaravanaCuMedici/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe