Newsflash
Știri

Caravană mobilă pentru radiografii, trimisă de Institutul „Marius Nasta” la Timișoara

de Dorina Novac - apr. 10 2020
Caravană mobilă pentru radiografii, trimisă de Institutul „Marius Nasta” la Timișoara

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti a trimis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara una dintre caravanele folosite în proiectul naţional de screening al tuberculozei.

Potrivit unui comunicat de presă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara a ajuns una dintre caravanele folosite în proiectul naţional de screening al tuberculozei, pentru a putea face radiografii pacienţilor care se prezintă la unitatea medicală. Această măsură ce se înscrie în eforturile de limitare a răspândirii noului coronavirus.

caravana pentru radiografie

Caravana trimisă de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este dotată cu aparatură de radiologie de înaltă performanţă şi este operată de personalul de la Spitalul "Pius Brînzeu" Timişoara, care a făcut deja training în acest sens.

Unitatea mobilă este amplasată lângă punctul extern de triaj de la Unitatea Primiri Urgenţe a spitalului timişorean, iar personalul din caravană va prelua pacienţii care primesc indicaţie pentru realizarea de screening pulmonar imediat după efectuarea triajul epidemiologic, scrie Agerpres.

„Caravana include un aparat performant de radiografie, pe care a fost instalat un software nou, dezvoltat în România, care utilizează inteligenţa artificială şi care a fost adaptat pentru scoring-ul pacientului infectat cu noul coronavirus SARS-CoV-2, ştiut fiind faptul că afectarea pulmonară este frecventă la aceşti pacienţi. Menţionez că în prezent, şi în cadrul Institutului Marius Nasta examinarea cazurilor suspecte de COVID-19 este efectuată tot în cadrul unei caravane mobile, pentru a asigura un circuit complet separat al acestor pacienţi faţă de cel al cazurilor pneumologice fără suspiciune de COVID-19”, a declarat managerul institutului, dr. Beatrice Mahler.

Managerul Spitalului „Pius Brînzeu”, dr. Raul Pătraşcu, a precizat că prin solicitarea acestei caravane au încercat să ofere un mijloc în plus de protecție a pacienților și personalului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, precum și să faciliteze o preluare și un management cât mai eficiente ale cazurilor de COVID-19.

„Caravana a fost instalată lângă cortul de triaj din zona Unității de Primiri Urgențe a unității medicale. Din punctul de vedere al circuitului, pacienții ajung în cortul unde are loc un prim triaj clinic și epidemiologic. Cei care nu se încadrează în definiția de caz pentru COVID-19 sau nu prezintă simptome respiratorii sunt trimiși apoi pentru a li se face radiografie în caravana trimisă de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Astfel, prin realizarea de radiografii se permite identificarea unor eventuale modificări la nivel pulmonar care ar putea sugera un caz de persoană infectată cu SARS-Cov-2 asimptomatică și se realizează mult mai eficient gestionarea acestor pacienți în consecință, în funcție de normele, reglementările și protocoalele în vigoare”, a spus dr. Raul Pătraşcu.

Potrivit sursei citate, diagnosticul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 poate fi confirmat doar în baza analizelor de laborator, iar metoda cu cea mai mare acurateţe este tehnica de testare RT-PCR, care identifică materialul genetic al virusului în probele prelevate.

În ceea ce priveşte imagistica medicală, însă, radiografiile pot permite detectarea leziunilor pulmonare provocate de virus cu simptomatologie clinică sugestivă.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe