Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Caravana „Screening TB” ajunge în comunele din Sălaj

Viața Medicală
L. Budin luni, 4 octombrie 2021, ora 17:04

Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolţ şi Letca sunt comunele din Sălaj ce vor beneficia de servicii gratuite de depistare activă a tuberculozei, prin intermediul caravanei „Screening TB”.

Proiectul „Screening TB” e derulat cu fonduri europene, de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, informrează Agerpres.

screening-tb
Sursă foto: Facebook

 

Caravana «Screening TB» va rămâne o lună de zile în judeţul Sălaj şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei -, precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, precizează, într-un comunicat de presă, iniţiatorii proiectului.

Caravana face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani.

Comunele din Sălaj selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate în ultimii ani cazuri noi de tuberculoză, incidenţa tuberculozei în județ fiind de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

 Pentru că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, iar diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea stării de urgenţă, prezenţa caravanei se dovedeşte un sprijin real în aceste comunităţile sălăjene. 

De altfel, valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul sălăjenilor din cele 5 comune la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare”, se mai arată în comunicat.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

În judeţul Sălaj, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Etichete: caravana screening tb comune din salaj servicii gratuite depistarea tuberculozei institutul marius nasta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.