Newsflash
Știri

Cardiologie intervenţională modernă la Bagdasar

de Dan Dumitru MIHALACHE - nov. 10 2014
Cardiologie intervenţională modernă la Bagdasar
Clinica de cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ dispune de curând de un laborator de cardiologie intervenţională dotat cu angiograf de ultimă generaţie. Inaugurat luni, în prezenţa reprezentanţilor la vârf din Ministerul Sănătăţii, UMF „Carol Davila“ Bucureşti, casele de asigurări – naţională şi a municipiului Bucureşti – şi şefi ai unor unităţi sanitare de prestigiu, laboratorul face posibilă realizarea unor intervenţii precum angioplastii, coronarografii, implanturi de stenturi şi alte proceduri de cardiologie intervenţională.
„Existenţa acestui laborator contribuie major la managementul eficient şi optim al urgenţelor cardiovasculare vizate“, a declarat prof. dr. Crina Sinescu, şefa Clinicii de cardiologie a spitalului. Dr. Viorel Bâtcă, managerul spitalului, întăreşte aceste afirmaţii, susţinând că este extrem de important ca un spital de urgenţă să pună la dispoziţie şi acest tip de diagnostic „în beneficiul persoanelor care au nevoie“.
Programul de lucru, momentan de zi, de luni până vineri, va putea fi prelungit de la 1 ianuarie 2015, când, potrivit ministrului Bănicioiu şi secretarului de stat prof. dr. Dorel Săndesc, unitatea va fi inclusă în acţiunea prioritară infarct miocardic acut.
Acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“, spune că această inaugurare are o dublă semnificaţie: „Este un eveniment al Ministerului Sănătăţii, grefat pe unul din spitalele de urgenţă din Capitală, dar şi al Ministerului Edu­caţiei, al UMF, al cadrelor di­dac­tice şi al celor care tratează bolnavi, formează specialişti în programele de rezidenţiat sau asigură for­marea de medici în cadrul programelor de licenţă“.
Cardiologia interven­ţio­nală reprezintă vârful cardiologiei, declara prof. dr. Dragoş Vinereanu, şe­ful secţiei de cardiologie din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Mortali­ta­tea prin boli cardiovasculare în România este una dintre cele mai mari din ţările europene: „Era esenţial să se dezvolte un nou centru de cardiologie intervenţională într-un mare spital de urgenţă. În momentul acesta vor fi şase spitale care vor putea să intre în programul de infarct. Ne mai trebuie încă unul, ca să avem ziua şi spitalul, iar acest sistem de rotaţie să funcţioneze foarte bine, în aşa fel încât să decongestionăm spitalele de urgenţă“.
În programul de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut, început de patru ani, profesorul Vinereanu spune că „s-a pornit cu 3.500 de pacienţi rezolvaţi, acum s-a ajuns la aproape 7.000, erau zece centre, acum sunt 17 şi vom ajunge la 18, odată cu includerea acestui spital de la 1 ianuarie“. S-a pornit de la o mortalitate în spital de 13,5%, acum ne aflăm, la nivel naţional, la 8,2%, iar în centrele în care se practică această metodă, 4–4,5%.
Dr. Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a subliniat că îşi doreşte ca românii să nu mai apeleze la tratamente în străinătate, dacă acestea pot fi făcute şi în România: „Ne dorim ca pacienţii să plece atunci când nu există o rezolvare în ţară. Cu certitudine, un număr din cei care pleacă şi-ar găsi rezolvarea aici în ţară, iar costurile ar fi mai mici. Purtăm discuţii cu casele de asigurări din Europa, tocmai pentru a fi convinşi că acea cerere de rambursare este în concordanţă cu serviciile acordate pacientului“.
Investiţia, exclusiv a MS (pentru achiziţionarea angiografului), a fost de 1,5 milioane de euro, potrivit ministrului sănătăţii, „la care se va adăuga finanţarea a tot ceea ce înseamnă consumabilele“.
În prezent, spunea prof. dr. Crina Sinescu, în laboratorul proaspăt inaugurat lucrează doi medici cardiologi primari, cu atestat de cardiologie invazivă, un medic devenit recent specialist şi mai mulţi rezidenţi. „Dorim să devenim unul din centrele de formare, iar rezidenţii de cardiologie să-şi îndrepte atenţia şi asupra centrului nostru“, afirmă aceasta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe