Newsflash
Știri

Care sunt cele mai poluate județe din România

de Florentina Ionescu - aug. 20 2021
Care sunt cele mai poluate județe din România

O analiză făcută de Airly, un start-up care oferă date ultra-locale, exacte și predictive privind calitatea aerului, a scos la iveală care sunt cele mai poluate județe din țara noastră.

Compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului a realizat recent o analiză a nivelului de poluare în mai multe județe din România. 

poluarea aerului cele mai poluate judete din România
Sursa imaginii: www.rawpixel.com/image/2255458/free-photo-image-roof-pollution-house

În urma acestei analize, s-a observat că cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia și condițiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii. 

Astfel, raportul a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Mai multe județe, în special București, Dolj și Iași au cunoscut o creștere semnificativă a poluării atmosferice, măsurată cu ajutorul senzorilor Airly. 

„În urma analizei, poate fi demonstrat faptul că măsurătorile oficiale din acele zone au fost subestimate, în principal datorită parametrilor de localizare a stațiilor de monitorizare”, se arată în comunicatul companiei. 

Stații de referință

Stațiile naționale de monitorizare a calității aerului, numite stații de referință, se caracterizează printr-o precizie foarte mare a măsurătorilor, însă datorită dimensiunii și costurilor de întreținere, fiecare oraș, chiar și unul mare, își poate permite mai multe astfel de stații.

Senzorii de calitate a aerului aerian sunt o completare perfectă a măsurătorilor oferite de stațiile de referință, deoarece pot fi amplasați în aproape orice punct al orașului. Mixul de stații de referință și senzori Airly oferă o imagine mai fiabilă și completă a calității aerului dintr-un oraș.

Cum au fost realizate măsurătorile

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, inițiatorii au luat în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calității aerului amplasați în toată țara, cât și stațiile naționale de referință existente acolo.

Întrucât senzorii nu sunt disponibili în toate județele, doar măsurătorile din anumite regiuni sunt mai exacte. Senzorii sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.

Au fost măsurate particulele PM10, reprezentând cel mai important poluant, care este măsurat atât de către stațiile de monitorizare a calității aerului, cât și de senzorii acestei companii.

Concentrațiile mari de PM10 în aer (numărul „10” descrie particule inhalabile, cu diametre care sunt în general de 10 micrometri și mai mici) contribuie la dezvoltarea sau intensificarea simptomelor bolilor respiratorii și cardiovasculare. Acestea contribuie la formarea tumorilor la nivelul plămânilor, gâtului și laringelui, precum și la greutatea scăzută a copiilor la naștere.

Topul celor 5 județe cu cea mai proastă calitate a aerului din România

tabel 1 airly

Topul celor 5 județe cu cea mai bună calitate a aerului în Romania

tabel 2 airly

Astfel, Covasna, Ilfov și Iași sunt printre cele mai poluate județe din România, după cum arată cel mai recent raport realizat de Airly. Harghita și Galați se pot lăuda cu cea mai mică concentrație anuală de particule PM10 din țară. 

Care sunt principalele surse de poluare a aerului din România?

Organizația Mondială a Sănătății descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. Mai mult, aceasta este schimbabilă și se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice și de emisiile vehiculelor.

Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani și România”, publicat de Airly în 2020 (care poate fi descărcat de aici), alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică și prelucrarea alimentelor.

Cum pot oamenii să îmbunătățească calitatea aerului în România?

Poluarea aerului este una dintre problemele principale de mediu în ziua de astăzi. Cu toate acestea, schimbările la nivel de reglementări, sensibilizarea și educația populației pot contribui la îmbunătățirea calității aerului, spun reprezentanții companiei.

Printre astfel de măsuri se numără: reglementările privind incinerarea deșeurilor și depozitele de deșeuri ilegale, limitarea încălzirii caselor cu combustibili solizi și utilizarea mijloacelor de transport ecologice, precum transportul public sau bicicletele.

O componentă importantă a unei schimbări pozitive este, de asemenea, monitorizarea atentă a calității aerului, care permite locuitorilor să înțeleagă cu precizie sursele de poluare dintr-o anumită zonă și să ia decizii eficiente pentru îmbunătățirea calității aerului.

De ce este necesară o rețea cât mai mare de senzori de monitorizare a calității aerului?

„Hărțile de mai jos arată diferența dintre măsurătorile poluării cu PM10 efectuate doar de stațiile oficiale și măsurătorile realizate de senzorii Airly. Stațiile Airly sunt destul de răspândite în București, deci calitatea aerului poate fi măsurată în mai multe locuri din oraș. De asemenea, putem prezice cu certitudine mai mare concentrația de poluare în locuri fără senzori. Există prea puține stații oficiale pentru a obține informații complete despre anumite zone cheie”, au conchis reprezentanții companiei care se ocupă de monitorizarea calității aerului. 

Airly_city Airly_Region

Official_city

Official_Region

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe