Newsflash
Știri

Care sunt criteriile de testare cu prioritate prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic

de Florentina Ionescu - aug. 24 2021
Care sunt criteriile de testare cu prioritate prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic

Într-un document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dat publicității în 23 august, se arată după ce criterii se va face testarea pentru COVID-19.

Iată ce recomandări fac experții din cadrul CNSCBT referitoare la prioritizarea testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2:

Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boala, documentata cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv. 

V-ar putea interesa și: noile definiții de caz

tabel A

Persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, persoane cu schema de vaccinare incompletă, persoane care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, persoane care nu au avut niciodată boala. 

tabel B1

tabel B2

tabel B3

tabel B4

tabel B5

Când trebuie să se testeze personalul medico-sanitar și cel auxiliar 

În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala;

- nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, se va testa* prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o data la 7 zile.

Conducerea unitatii medico-sanitare are obligatia verificarii rezultatului testarii si a instituirii masurilor care se impun.

Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

*Aceasta testare se solicita in urmatoarele situatii:

- in conditiile in care rata cumulata a incidentei cazurilor noi de imbolnavire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritoriala, raportata la 1000 de locuitori este mai mare sau egala cu 1,5;

- pentru unitati sanitare care ingrijesc pacienti confirmati cu varianta delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenta din unitatea administrativ teritoriala

Personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesita testare periodica.

Investigatii de laborator

Testările pot fi realizate prin RT-PCR și/sau test antigenic rapid pentru SARS-CoV-2, în unități sanitare, unități pentru persoane instituționalizate, spitale/secții de îngrijire bolnavi cronici, unități închise (ex.penitenciare) și alte unități avizate pentru testare.

Testul RT-PCR este considerat „standard de aur”, au conchis specialiștii care au elaborat documentul publicat pe www.cnscbt.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe