Newsflash
Știri

Cartea roşie a confruntării cu inconştientul

de Dr. Sorina VASILE - oct. 5 2011
Cartea roşie a confruntării cu inconştientul

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) a lansat joia trecută prima ediţie completă în limba română a cărţii controversate a lui Carl Gustav Jung, Liber Novus, care vorbeşte cititorului despre confruntarea cu inconştientul, fantasmele subterane şi dezvoltarea sufletului.

  Cartea Roşie a lui Jung, numită aşa din cauza faptului că era legată în piele roşie, face parte dintr-un experiment secret desfăşurat timp de 16 ani, pe care doctorul l-a numit „confruntarea cu inconştientul“ sau „imaginaţie activă“. Tema globală a cărţii este modul în care Jung a depăşit boala contemporană a alienării spirituale.
   Jung a început să îşi traducă, începând cu anul 1913, emoţiile în imagini, pentru a ajunge la „baza proceselor sale interioare“ şi pentru a-şi sesiza „fantasmele care acţionau subteran“. Prima oară a folosit „cartea neagră“ pentru desene, pe care apoi a copiat-o cu scris caligrafic în cartea legată cu piele roşie, botezată „Liber Novus“ (Cartea nouă). Volumul reprezintă prototipul concepţiei lui Jung asupra procesului de individuaţie, despre care el susţine că este o formă universală a dezvoltării psihice individuale.
   Despre anii în care s-a îngrijit de această carte, C. G. Jung spune că: „au constituit perioada cea mai importantă a vieţii mele, în decursul căreia s-au decis toate lucrurile esenţiale. Atunci a început totul, iar amănuntele care au urmat sunt doar nişte completări şi lămuriri. Întreaga mea activitate ulterioară a constat în a elabora ceea ce ţâşnise în acei ani din inconştient şi mai întâi mă inundase, mă copleşise. A fost materia primordială pentru opera unei vieţi“.
  La evenimentul de lansare a cărţii a fost prezentă Mireille Rădoi, directorul general BCU, şi prof. univ. Mihaela Minulescu, fondatorul şi preşedintele Asociaţiei Române de Psihologie Analitică. „Trăim între două lumi – lumea percepţiei exterioare şi lumea percepţiei interioare. Unificarea acestora se face într-o confruntare în care rezultatul este un produs simbolic. Veţi găsi în această carte foarte multe sensuri ascunse în simbolurile acestor dialoguri pe care ulterior Jung le-a descifrat, rescriindu-le“, a spus prof. Minulescu la ceremonia de lansare.
   Această acţiune face parte din festivalul Strada de C’Arte, proiect al Bibliotecii Centrale Universitare care a închis timp de opt zile trei străzi din centrul Capitalei pentru a face loc standurilor cu cărţi, expoziţiilor de arhitectură, zonelor de relaxare şi unui perimetru de joacă amenajat pentru copii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe