Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Casa memorială Ionel Perlea

Viața Medicală
Conf. dr. Vitalie TEODORU joi, 18 aprilie 2013
   Anul acesta se împlinesc 95 de ani de când Ionel Perlea a dirijat pentru prima dată la Ateneul Român. Am întrebat mai mulţi amici, nu chiar indiferenţi la muzica bună, dacă au trecut pragul casei în care „vrăjitorul baghetei“ a văzut lumina zilei. Am primit răspunsuri evazive sau sincer negative. Nu-i chiar de mirare: pietonii nu au cum să ajungă acolo, automobiliştii trec în goana cailor putere, indicatoarele sunt zgârcite, iarpromovarea mai deloc. Îmi aminteşte de păţania din Ungaria, de lângă Sopron, când am bâjbâit căutând Esterháza şi intrarea în palat, pentru a respira aerul lui Joseph Haydn. La întoarcerea spre o staţie de autobuz, m-am situat în postura de ghid pentru un grup de vienezi contrariaţi că nu găsesc drumul spre palat. La Sopron, m-a dumirit hotelierul: indica­toa­rele dispar periodic, luate de amatorii de asemenea amintiri.
Cam la jumă­tatea drumului dintre Slobozia şi Ţăndărei, în comuna Ograda, în preajma apelor Ialomiţei, se află casa memorială Ionel Perlea. În această casă s-a născut ilustrul dirijor, interpret, compozitor şi pedagog. Din părinţi agricultori, cu străbuni sosiţi aici de la poalele Carpaţilor.
În casă găsim foto­grafii ale familiei şi ale maestrului la vârste diferite, ta­blouri, diferite acte, mobilier, instrumente muzicale. O sală amenajată în dreapta intrării este destinată manifestărilor muzicale. Aflăm că Ionel Perlea (1900–1970) a învăţat încă din anii liceului câteva instrumente (vioară, pian, violoncel, contrabas) şi a făcut de timpuriu studii muzicale temeinice la München şi Leipzig. La 18 ani, a apărut pe podiumul Ateneului Român. La 29 de ani, a pre­luat conducerea Operei bucureştene – director general al primei scene. A funcţionat până în 1944 ca dirijor al Operei şi al Orchestrei Radio. Anul 1945 l-a găsit şef de orchestră la Opera din Roma, după care a fost invitat la Scala din Milano, unde a dirijat 43 de spectacole şi 11 concerte. Scala îi deschide drumurile Parisului, apoi ale Americii. Marele Toscanini l-a desemnat urmaş la pupitru şi la catedra pe care Ionel Perlea a condus-o până la capătul vieţii, curmate de o boală necruţătoare.
 
 

Foto: Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“ Slobozia

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC