Newsflash
Știri

Casa memorială „Otilia Cazimir“

de Dumitru ŞERBAN - dec. 27 2012
Casa memorială „Otilia Cazimir“

Interviu cu Indira Spătaru, muzeograf

 

   Suntem în incinta casei memoriale „Otilia Cazimir“. Care este, pe scurt, istoricul acesteia?
   – Născută la Cotu Vameş, în Neamţ, în 1894, Alexandrina Gavrilescu – numele adevărat al Otiliei Cazimir – devine ieşeancă la patru ani, când familia (tatăl învăţător, mama casnică, îm­preună cu cei cinci copii) se stabileşte la Iaşi. Tatăl său a cumpărat această casă din str. Bucşinescu nr. 4, în apropiere de biserica Zlataust şi de Casa Teodorenilor. Aici avea poeta să trăiască până la 73 de ani, când s-a stins din viaţă, fiind înmormântată la Cimitirul „Eternitatea“. Casa, aşadar, datează de pe la 1853. O casă bătrânească, cu beci, cu o grădină încărcată de liliac, de miozotis la vremea aceea, şi foarte mulţi copaci bătrâni, ulmi seculari. În curte există un pietroi, „pietroiul lui Didi“, spunea mai târziu Otilia Cazimir într-un interviu, pe care a început să scrie întâile sale poezii, pe vremea când era elevă la Liceul „Oltea Doamna“ – Liceul „Mihai Eminescu“ de astăzi. A expediat o poezie intitulată „Noapte“, la „Viaţa Românească“, revistă patronată de Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, dar, din timiditate şi de frica directoarei liceului, o persoană severă, care nu încuraja versurile, considerând că poeţii sunt cam visători, a pus în locul numelui trei steluţe. Citind poezia, cei doi directori au remarcat talentul şi, astfel, împreună, i-au ales pseudonimul Otilia Cazimir. Casa, care conţine două încăperi, a devenit muzeu în 1972, prin donaţia nepoatei Otiliei Cazimir.
   Cum este organizată casa memorială? Sunt două camere…
   – În prima odaie, poeta îşi primea musafirii şi, slavă Domnului, veneau foarte mulţi, atât din târgul Iaşiului, cât şi din întreaga ţară. Veneau pentru a cere un sfat sau a primi un ajutor. Poeta a încurajat tinerii scriitori, pe Ioanid Romanescu, pe Ana Mâşlea, care veneau cu o sumedenie de poezii şi i le citeau poetei. Venea şi George Lesnea deseori şi spunea că această casă era foarte primitoare, din ferestre săreau pisicile şi căţeii cu care duduia Otilia stătea ore în şir de vorbă. În această încăpere, în mijlocul sălii, se află o masă, la care şedeau musafirii săi, savurau o cafea sau o dulceaţă de cireşe amare şi comentau aspecte din viaţa literară şi socială a ţării. Tot ce observăm datează din acea vreme: pe perete este o pictură a lui Victor Mihăilescu-Craiu, reprezentând o casă de pe această stradă. Sunt, de asemenea, şi manuscrise. Puteţi observa scrisul delicat al Otiliei Cazimir, iar la mijloc – carnetul de membru al Uniunii Scriitorilor, din 1949, cu semnăturile lui Zaharia Stancu şi Mihai Beniuc. A primit chiar Premiul Naţional şi Premiul Academiei pentru poezie. Iată şi un volum, „Prietenii mei, scriitorii“, din 1960, în care evocă figurile contemporanilor: Mihail Sadoveanu, Mihail Codreanu, George Topârceanu.
   Ştim că între George Topârceanu şi Otilia Cazimir a existat şi acel fior al dragostei împletit cu poezia…
   – Aşa este, între cei doi a existat o pagină frumoasă de istorie şi de iubire, derulată pe parcursul a peste 25 de ani, Otilia Cazimir îngrijindu-l şi la Viena. Iată şi părinţii săi, în cadre aurii, pe pereţi. Este şi un bust impozant lucrat de sculptorul şi pictorul Ion Mateescu, fratele vitreg al lui George Topârceanu. Acesta îi făcuse un bust şi lui George Topârceanu, dar îl realizase cu o şuviţă într-o parte şi, pentru că poetului nu i-a plăcut, i-a făcut vânt pe scările beciului casei Otiliei Cazimir. Otilia a adunat cioburile şi a fost cumva mustrată în glumă de Topârceanu, care i-a spus: „Ce prostuţă eşti! Nu i-ai pus cumva şi cruce?“.
   Am păşit în cealaltă odaie…
   – Da, aici s-a păstrat atmosfera, biroul care o aşteaptă şi fotografii – ale prietenilor sau cu familia, aşezate sub cristal. Pe birou, observaţi o ediţie princeps a cărţii „A murit Luchi“, din 1942. Puteţi vedea călimara din cristal, ustensile diverse pentru scris, un obiect care dă seama de cochetăria duduii Otilia, o umbreluţă de soare, cu spiţe de bambus, pălăriile pe care le purta când mergea la şezători literare din Moldova; ştim că toţi scriitorii plecau din Iaşi cu trăsura, pentru a ţine şezători în diverse locuri ale Moldovei. În colţ sunt fotografii ale lui George Topârceanu, apare o fotografie cu el copil, icoane de la străbunica din partea tatălui, un autoportret al lui Topârceanu. Putem observa cât de talentat era poetul şi la desen. Divanul pe care se odihnea şi pe care şi-a dat şi ultima suflare, scoarţele ţesute la atelierele de la Agapia, vechi de peste o sută de ani, păstrate, conservate intacte, chiar şi culorile s-au păstrat. Este o atmosferă cvasimânăstirească în agitaţia oraşului, o atmosferă prielnică scrisului, meditaţiei. Aici poeta lucra, este locul unde şi-a scris toate volumele: „Jucării“, „A murit Luchi“, „Prietenii mei, scriitorii“ şi multe altele. Ne amintim că, vreme de zece ani, a fost şi inspectoare a teatrelor din Moldova. Într-o fotografie este şi George Enescu, acesta concerta, în perioada interbelică, la „Sf. Spiridon“; cânta pentru soldaţii veniţi de pe front. Avem exemplare din „Viaţa Românească“, „Iaşul literar“, diverse cărţi cu dedicaţie primite de poetă. Iată şi o fotografie inedită, familia întreagă reunită la Cotu Vameş, cu mezina şezând. Ne amintim cum spunea Otilia Cazimir: „sunt eu fetiţa aceasta serioasă ce stă pe un scăuieş, cuminte, ce ţine cu mâinile amândouă o păpuşă nouă de care încă îmi mai aduc aminte?“.
   Otilia Cazimir astăzi…
        – …Este iubită la fel cum era în trecut. Vin vizitatori şi din Canada, pentru a reciti, pentru a reintra în atmosfera anilor frumoşi de altădată. Dacă ne uităm doar în cartea de impresii, vedem cât este de preţuită şi de admirată, atât ca poetă, cât şi ca om. Mai vin persoane care au cunoscut-o personal şi s-au bucurat de atenţia şi de sufletul ei cald.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe