Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Câştiguri, dar cu ce preţ?

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 14 septembrie 2012
   Organizaţia internaţională umanitară „Medici fără frontiere“ (MSF) a criticat acţiunea companiei farmaceutice germane Bayer către Comisia de Apel pentru Proprietate Intelectuală din India, în încercarea de a bloca o licenţă obligatorie care a permis versiuni generice mai accesibile ale sorafenibului tosilat – un medicament pentru tratamentul cancerului hepatic şi renal, brevetat de Bayer; genericele urmează să fie produse în interesul sănătăţii publice.
   Recursul companiei farma împotriva acestei hotărâri importante în India era previzibil, în opinia dnei Leena Menghaney, manager al campaniei „Acces“ a MSF în India. „Ei utilizează litigiile mai degrabă decât să abor­deze realitatea că preţurile lor sunt prea mari. Nu utilizarea licenţei obligatorii ar trebui contestată, ci urmărirea con­tinuă a profiturilor excesiv de ridicate, peste necesităţile sănătăţii publice“, a mai spus dsa.
   În luna martie a.c., autoritatea care controlează brevetele în India a luat decizia de a permite concurenţa şi producţia de generice – prin emiterea „licenţei obligatorii“ –, versiuni mai accesibile ale medicamentului produs de Bayer – sorafenib tosilat (inaccesibil pentru majoritatea pacienţilor). Această acţiune a dus la scăderea preţului tratamentului medicamentul respectiv de la peste 5.500 de do­lari/lună la 175 de dolari/lună (o reducere de 97%). Compania Bayer este plătită cu o redevenţă de 6% din vânzări de către Natco, producătorul de generice care a primit licenţa.
Chestiunea licenţei obligatorii în India constituie un moment de cotitură pentru accesul la me­dicamente brevetate. Acordarea de licenţe obligatorii ar putea deschide calea pentru alte medicamente care salvează vieţi, acum brevetate în India, ce vor ajunge să fie produse de com­panii de generice, pentru a fi utilizate în ţările în curs de dezvoltare, la o fracţiune din preţ. Medicamentele noi, brevetate în India – care le includ pe cele pentru HIV – sunt prea scumpe pentru cei care au nevoie de ele cel mai mult. De exemplu, pentru tratamentul HIV rezistent la medicamente se utilizează raltegravir, care costă 1.775 de dolari/persoană/an.
   În prezent, India este în mijlocul disputelor pentru brevete cu mai multe companii farmaceutice multi­naţionale. Compania Novartis a atacat în justiţie o interpretare a guvernului indian privind legile de brevetare ce susţin sănătatea publică – în speţă o dispoziţie ce restricţionează subvenţiile bre­ve­telor secundare. Cauza urmează să fie solu­ţionată de Curtea Supremă de Justiţie din India.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.